Ilmastolain uudistus etenee – lakiehdotukseen lähes 450 lausuntoa

Etusivu / Ilmasto / ilmastonostot / Ilmastolain uudistus etenee – lakiehdotukseen lähes 450 lausuntoa
Ilmastolain uudistus etenee – lakiehdotukseen lähes 450 lausuntoa

Ympäristöministeriö kertoo tiedotteessaan 17.11.2021 ilmastolain uudistuksen etenemisestä. Luonnos uuden ilmastolain hallituksen esitykseksi oli lausuntokierroksella 2.7.–6.9.2021. Lausuntoja kertyi 448, joista 282 tuli kansalaisilta. Kommentointiin osallistettiin yli sata nuorta yhteistyössä Nuorten Akatemian kanssa, jotta myös nuorten ääni tulisi kuuluviin. Uudistukseen suhtautuminen oli pääosin positiivista. Lausuntoyhteenveto on nyt julkaistu, ja lakiehdotusta on muokattu lausuntopalautteen perusteella. Esitys etenee seuraavaksi lainsäädännön arviointineuvostoon. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle alkuvuonna 2022.

Alkuvuonna 2022 annettavaan hallituksen esitykseen ei sisällytetä lausunnoilla olleen esityksen sisältämää edistämisvelvoitetta kunnille. Edistämisvelvoitteen mukaan kuntien, seutujen tai maakuntien olisi laadittava ilmastosuunnitelmia. Koska velvoite vaatii vielä valmistelua, siitä tehdään myöhemmin oma esityksensä, jolla täydennetään nyt tehtävää uudistusta.

Lausunnoilla olleessa luonnoksessa ehdotettiin myös muutoksenhakua koskevaa säännöstä,  jonka mukaan valtioneuvoston päätöksistä voisi valittaa tietyissä tilanteissa korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Muutoksenhakusäännös nähtiin tärkeänä avauksena, mutta useassa lausunnossa todettiin, että ehdotus edellyttää jatkovalmistelua. Muutoksenhakuun liittyvä sääntely yhdistetään myöhemmin annettavaan esitykseen.

Lue koko tiedote (ym.fi)

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *