Ilmasto ja maatalous – haasteesta mahdollisuudeksi -webinaari 23.9.2020

Etusivu / Ilmasto / Ilmasto ja maatalous – haasteesta mahdollisuudeksi -webinaari 23.9.2020
Ilmasto ja maatalous – haasteesta mahdollisuudeksi -webinaari 23.9.2020

Mitkä ovat Varsinais-Suomen maatalouden tulevaisuuden näkymät? Miten vähennämme päästöjä ja vahvistamme samalla maakunnan ruokaketjua? Millaisia tulevaisuudennäkymiä tuo EU:n Pellolta pöytään -strategia sekä yhdennetty maatalouspolitiikka? Osallistu keskusteluun yhdessä asiantuntijoiden kanssa!  

Maatalouden päästöjen osuus Varsinais-Suomen kasvihuonekaasujen päästöistä on 15 % Suomen ympäristökeskuksen laskelmien mukaan. Se on hieman vähemmän, kuin koko maan keskiarvo (17 %). Kuntakohtaisissa kokonaispäästöissä maakunnassa on huomattavaa vaihtelua maatalouden osuudessa alle prosentista lähes viiteenkymmeneen prosenttiin.

Huomionarvoista on se, että maatalous on toimiala, joka voi myös sitoa hiilidioksidia. Päästöt vähenevät muuttamalla toimintatapoja ja maankäyttöä. Etelä-Suomen maatalouden mahdollisuutena on kasvukauden pidentyminen sekä viljelylajistojen ja viljelykiertojen monipuolistuminen. Toisaalta ilmastonmuutokseen sopeutuminen vaatii viljelijöiltä rohkeutta kokeilla uutta ja ottaa riskejä.

Tervetuloa webinaariin ke 23.9. klo 9–10.30 keskustelemaan, miten maatalous voi osaltaan edistää ilmastotavoitteiden saavuttamista. Tilaisuudessa kuullaan asiantuntijapuheenvuorot Luonnonvarakeskuksen Heikki Lehtoselta sekä MTKn Brysselin toimistosta Hanna Leiponen-Syyrakilta. Keskustelua jatketaan tämän jälkeen pienryhmissä. Osallistujiksi toivomme moniäänistä joukkoa maatalousyrittäjistä, asiantuntijoista, päättäjistä ja viranhaltijoista. Kaikki aiheesta kiinnostuneet ovat tervetulleita.

Ohjelma

* EU:n yhteisen maatalouspolitiikan (CAP) seuraava rahoituskausi on 2021-2027. CAP-suunnitelman sisällöstä päättää Suomessa valtioneuvosto ja EU:ssa Suomen suunnitelman hyväksyy komissio. CAP-suunnitelmassa kuvataan maatalous- ja maaseutupolitiikan tavoitteet ja toimenpiteet niiden saavuttamiseksi.

Syyskuun webinaarisarja on osa Varsinais-Suomen ilmastotyön supersyksyä. Ilmastotiekartan tiimoilta järjestetään syyskuun aikana lisäksi vielä yksi webinaari, jonka aiheena on vähäpäästöisen liikenteen ratkaisut. 

Webinaarikeskusteluiden anti sisällytetään osaksi Varsinais-Suomen ilmastotiekarttaa. Yhteisesti työstettävä suunnitelma julkaistaan tänä vuonna ja sen asiantuntijaryhmänä toimii Varsinais-Suomen maakunnallinen ilmastovastuujaosto. Webinaarisarjan järjestäjinä ovat Valonia, Varsinais-Suomen ELY-keskus sekä Varsinais-Suomen liitto / Kohti hiilineutraaleja kuntia ja maakuntia 2019-2024 (Canemure) -hanke ja Circwaste-hanke.

 

       LIFE logo     

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *