Raition kyläyhdistys sai kiitosta Säpilän riippusillan kunnostamisesta Kokemäellä

Etusivu / Kehityspolut / Kulttuuriympäristö / Raition kyläyhdistys sai kiitosta Säpilän riippusillan kunnostamisesta Kokemäellä
Raition kyläyhdistys sai kiitosta Säpilän riippusillan kunnostamisesta Kokemäellä
Kuvassa pitkä puinen riippusilta, joka kulkee joen yli. Edessä puita ja taustalla vastarannalla kalliota ja metsää.
Säpilän riippusilta kunnostettiin uuteen uskoon kevääksi 2019. Kuva: Meri-Tuuli Suorsa.

Satakunnan kulttuuriympäristöteko -palkinto luovutettiin 18.9.2020 Raition kyläyhdistykselle.

Raition kyläyhdistys ry on perustettu 1984 ja virallisesti se on rekisteröitynyt 2018. Yhtenä yhdistyksen tarkoituksena on ollut palauttaa vuonna 1950 rakennettu Säpilän Riippusilta käyttökuntoiseksi. Vuonna 2017 silta asetettiin käyttökieltoon ja suljettiin huonokuntoisena. Vuonna 2018 Raition kyläyhdistys vuokrasi sillan Kokemäen kaupungilta ja aloitti kunnostustyön. Vappuna 2019 juhlittiin kokonaan kunnostetun sillan avajaisia. Sillan uudelleen avaamisen mahdollistivat uuttera talkootyö, sekä saadut lahjoitukset, jotka osoittivat sillan olevan tärkeä osa Kokemäen kulttuurimaisemaa. Raition kyläyhdistyksen toiminta on hieno esimerkki yhteisöllisyyden ja talkootyön merkityksestä kulttuuriympäristön hoidossa. Silta on merkittävä sekä maisemallisesti että virkistyksen ja ulkoilun kannalta. Suosittu riippusillan lenkki kulkee Risteen ja Kynsikankaan harjun kautta.

Nyt kolmatta kertaa jaettavan Satakunnan kulttuuriympäristöteko -palkinnon tarkoituksena on rohkaista ja innostaa alueen kuntia, yhteisöjä ja yksityisiä kansalaisia vaalimaan omaa kulttuuriympäristöään. Palkinto voidaan myöntää laaja-alaiselle kulttuuriympäristön hyväksi tehtävälle työlle tai yksittäisen rakennuksen kulttuurihistorialliset arvot säilyttävälle kunnostustyölle. Olennaista on, että teko voi toimia mallina ja esimerkkinä muille.

Kulttuuriympäristöteko -palkinnon jakaa Satakunnan kulttuuriympäristötyöryhmä. Runsaat 20 vuotta toimineen työryhmän on nimennyt Varsinais-Suomen ELY-keskus ja vastaava alueellinen ryhmä toimii Suomen kaikissa maakunnissa. Siinä ovat edustettuina Varsinais-Suomen ja Satakunnan ELY-keskusten ohella Satakuntaliitto, Satakunnan Museo, Turun yliopisto, Metsähallitus, ProAgria Länsi-Suomi /Maa- ja kotitalousnaiset ja muutamat alueen kunnat. Ryhmän tehtävänä on edistää ja ohjata maakunnassa tehtävää kulttuuriympäristötyötä sekä lisätä yhteistyötä ja tiedonkulkua toimijoiden kesken.

Kuvassa työryhmäläisiä ja yhdistyksen jäseniä seisomassa sillalla ja keskustelemassa.
Satakunnan kulttuuriympäristötyöryhmä palkitsi Raition kyläyhdistyksen esimerkillisestä yhteistyöstä kulttuuriympäristön säilymiseksi. Tilaisuuden päätteeksi siltaa päästiin myös testaamaan. Kuva: Meri-Tuuli Suorsa.

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *