Arkea tarjoaa lähikalaa Turussa

Etusivu / Ajankohtaiset / Arkea tarjoaa lähikalaa Turussa
Arkea tarjoaa lähikalaa Turussa

Arkea Oy on vastannut Naantalin kaupungin lähikalahaasteeseen. 45 000 ateriaa päivässä valmistava Arkea otti lähikalapihvin ruokalistalleen.

Pihvin resepti on kehitetty Arkean tuotekehityksen ja Kalaliike S. Wallinin yhteistyönä. Työ on osa John Nurmisen Säätiön Lähikalahanketta, jossa on mukana viisi ammattikalastajaa Airiston ja Uudenkaupungin alueelta sekä Kala-Apu Oy, joka toimittaa massatun kalasaaliin Wallinille.

Arkea tarjoili joulukuussa ensimmäisen kerran Turun kouluravintoloissa, päiväkodeissa sekä henkilöstöravintoloissaan lähinnä lahnasta valmistettuja lähikalapihvejä. Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin sairaaloiden henkilöstöravintoloissa sekä Paimion kehitysvamma-alan tuki- ja osaamiskeskuksen henkilöstöravintolassa lähikalapihvejä nautitaan tammikuussa 2016.

Lähikala3 Arkea Janne RiikonenYmpäristöystävälliset toimintatavat Arkeassa jokapäiväistä

Arkea on omaksunut muutoinkin kestävän kehityksen periaatteita toimintaansa.

– Ympäristöjärjestelmäämme on kirjattu ruokapalvelun ympäristötavoitteiksi ruokahävikin pienentäminen, raaka-ainehankintojen ympäristövaikutusten vähentäminen, siivousaineiden ja muiden kemikaalien ympäristövaikutusten vähentäminen, jätehuollon kehittäminen ja henkilöstön ympäristöasenteiden kehittyminen. Myös siivous- ja kiinteistöpalvelulla on omat ympäristötavoitteensa, kertoo asiantuntija Sanna Paloposki Arkeasta.

– Pyrimme Arkeassa vähentämään toiminnastamme aiheutuvaa ympäristökuormaa. Lähikalapihvit ovat uusi, mielenkiintoinen ja tärkeä avaus meille, kertoo Arkean ruokapalveluiden palvelujohtaja Paula Juvonen.

Lisäksi kaikissa Turun päiväkodeissa ja kouluissa on kerran viikossa kasvisruokapäivä. Yläkouluissa ja lukioissa kasvisruokavaihtoehto on tarjolla joka päivä.

John Nurmisen Säätiö lähikalahankkeen rahoittajana

Lähikalahankkeen tavoitteena on ottaa Saaristomerestä ravinteita talteen kalan muodossa, kasvattaa kuluttajien tietoisuutta ruuan tuotannon ja vesistöjen suojelun välisestä yhteydestä ja nostaa kotimaisen luonnonkalan imagoa elintarvikkeena. Paikallisesti tuotetun kalan ottaminen suurtalouskeittiöiden valikoimaan, esim. kouluruokailuihin, on eettinen ja ekologinen vaihtoehto tehotuotetulle lihalle tai tuontikalalle.

– Turun lisäksi lähikalapihviä on toimitettu Kaarinaan ja Paimioon. Kiinnostusta on herännyt laajemminkin, ja vuoden 2016 aikana tavoitteena on laajentaa hanketta Turun seudulta myös muualle, kertoo hankkeen projektipäällikkö Miina Mäki John Nurmisen Säätiöstä.

Lue lisää
>> Arkean haastevastaus
>> Naantalin haaste
>> Arkean ruokapalvelut
>> John Nurmisen Säätiö, Lähikalahanke