Älä lotraa, tulee säästöä

Etusivu / Kehityspolut / Kestävät valinnat / Älä lotraa, tulee säästöä
Älä lotraa, tulee säästöä

Muuttamalla vedenkäyttötottumuksiasi voit säästää useita satoja euroja vuodessa ja samalla suojella vesistöjä

tiskaushanaauki_YHA_Merja_RaatikainenSuurin osa käyttämästämme vedestä on puhdistettua juomakelpoista vettä. Sen valmistamiseen ja kuljettamiseen on käytetty puhdistuskemikaaleja ja paljon energiaa. Käyttämästämme vedestä suurin osa johdetaan jätevedenpuhdistamoille puhdistettavaksi. Veden hankinnasta, puhdistamisesta ja jäteveden käsittelystä syntyvään ympäristökuormituksen määrään voi jokainen vaikuttaa vähentämällä veden kulutusta.

Suurin osa suomalaisista kuluttaa vuorokaudessa reilut 150 litraa vettä. Heikentämättä hygieniatasoamme voimme jokainen vähentää veden kulutusta helposti 30-50 litraa vuorokaudessa. Vettä voi säästää myös kodin siivouksessa sekä astioiden ja pyykkien pesussa.

Talon tai huoneiston hanat ja wc-istuimet kannattaa tarkistaa vuotojen varalta. Pelkästään yksi tiputtava hana kuluttaa vettä vuodessa noin 25 kuutiota.

Veden kulutusta voi vähentää myös uusimalla talouden vesikalusteet ja vettä kuluttavat laitteet. Nykyaikaiset vesikalusteet kuluttavat vettä lähes puolet vähemmän kuin vanhat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Helppo tapa säästää juomavedeksi puhdistetun veden käyttöä on korvata osa käytettävästä vedestä sadevedellä.

Suoran kulutuksen lisäksi me suomalaiset kulutamme päivittäin välillisesti lähes 4 000 litraa vettä. Vettä kuluu tuotteiden ja palveluiden tuottamiseen. Tämä vesimäärä on useimmiten valtavan suuri verrattuna itse tuotteiden sisältämän veden määrään. Piiloveden kulutukseen jokainen voi vaikuttaa oikeilla kulutusvalinnoilla. Kohtuullinen kuluttaminen ja kierrättäminen ovat avainasemassa.

Onko kotikuntasi vesijohtoverkosto kunnossa? 

Maan alle laitetut vesijohtoverkostot ovat puutteellisen saneerauksen johdosta huonossa kunnossa. Joka päivä putkista pääsee valumaan maahan valtavia määriä puhdistettua juomavettä. Tämän lisäksi päivittäin käytetään puhdistettua juomakelpoista vettä moniin toimiin, joihin kelpaisi vähemmänkin käsitelty tai jopa käsittelemätön vesi.

Monissa kunnissa vettä kuluu hukkaan vuosittain jopa yli puolet tuotetusta juomakelpoisesta vedestä. Pääosa tästä vuotovedestä valuu maahan huonokuntoisten vesijohtoverkkojen kautta. Vuotoveteen lasketaan mukaan lisäksi muu mittaamatta jätetty, laitokselle tuloa tuottamaton vedenkulutus.

Lue lisää, voit vaikuttaa

VV_graafinen_kalatunnusVaikuta vesiin -kampanja huhtikuusta 2016 maaliskuuhun 2017

  • Twitter @ymparistonyt #vaikutavesiin
  • Facebook Vaikuta vesiin Nyt

 

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *