Vedenkulutus kuriin

Pienillä muutoksilla voit säästää euroja ja suojella vesistöjä

Käytämme pääasiassa pinta- tai tekopohjavedestä puhdistettua juomakelpoista vettä. Sen valmistamiseen ja kuljettamiseen on käytetty puhdistuskemikaaleja ja paljon energiaa.

Käytettyämme vettä suurin osa siitä johdetaan jätevedenpuhdistamoille puhdistettavaksi. Taas kuluu energiaa ja kemikaaleja. Veden hankinnasta, puhdistamisesta ja jäteveden käsittelystä syntyvien kustannusten ja ympäristökuormituksen määrään voi jokainen vaikuttaa vähentämällä veden kulutusta.

Suurin osa suomalaisista kuluttaa vuorokaudessa reilut 150 litraa vettä. Heikentämättä hygieniatasoamme voimme jokainen vähentää veden kulutusta helposti 30-50 litraa vuorokaudessa. Paras tapaa vähentää vedenkulutusta on muuttaa omia käyttötottumuksia.

Lopeta lotraaminen! Lyhentämällä suihkussa oloaikaa edes parilla minuutilla, saavutetaan huomattavaa veden säästöä. Samalla kukkaroon säästyy useita kymppejä vuodessa. Pieniä säästöjä saadaan pelkästään sulkemalla suihku saippuoinnin tai hiusten shampoovaahdotuksen ajaksi tai käyttämällä hammasmukia. Hankkimalla vessaan roskiksen sen sijaan, että käyttäisit wc-istuinta roskiksena, tulee säästöä sekä vältytään putkitukoksilta. Myös jätevedenpuhdistamo kiittää.

Puhdistusta vähemmällä vedellä. Vettä voi säästää myös kodin siivouksessa sekä astioiden ja pyykkien pesussa. Astioita tai pyykkiä pestessä pese vain täysiä koneellisia ja hyödynnä laitteiden kevyt- ja puolitäyttöohjelmia. Mikäli tiskaat käsin, älä pese tai huuhdo astioita juoksevan veden alla, koska tällöin käytät helposti jopa 130 litraa vettä. Laittamalla tulpan tiskialtaaseen saat pienennettyä vesimäärää lähes 100 litralla.

Ilo irti sadepäivistä

Helppo tapa säästää juomavedeksi puhdistetun veden käyttöä on käyttää ohessa sadevedellä. Sadevettä voidaan hyödyntää jopa wc-pytyn huuhteluun tai vaikka pyykinpesuun. Nämä vaativat kuitenkin usein isompia teknisiä muutoksia kiinteistöllä.

Sadevettä voi helposti hyödyntää esimerkiksi puutarhan kastelussa tai auton pesussa. Keräämällä sadevettä talteen, estät myös sen pääsyn talon perustuksiin ja aiheuttamaan rakenteiden kostumista. Sadevesi on ilmaista!

Vuodot kuriin ja tekniikka kuntoon

Tarkista talosi hanat ja wc-istuimet ja katso, ettei niissä ole vuotoja. Pelkästään yksi reilusti tiputtava hana kuluttaa vettä vuodessa noin 25 kuutiota. Vesi- ja energiamaksuista riippuen se tietää rahan menoa noin 150 euroa vuodessa.

Vuodoista saattaa tulla kuluja myös rakenteille aiheutuneiden vaurioiden korjauksista. Vedenkulutusta kannattaa tarkkailla vesimittarin lukemia seuraamalla. Vesimittarin tulisi pysähtyä kokonaan silloin, kun vettä ei käytetä. Jos mittari ei pysähdy tai kuukauden vedenkulutus poikkeaa huomattavasti normaalista, on syytä epäillä vesivuotoa. Korjauta mahdolliset vuodot heti.

Veden kulutusta voi vähentää myös uusimalla talouden vesikalusteet ja vettä kuluttavat laitteet. Nykyaikaiset vesikalusteet kuluttavat vettä lähes puolet vähemmän kuin vanhat. Myös uudet pesukoneet ovat vedenkäytössä säästeliäämpiä ja niissä on myös enemmän pesuvaihtoehtoja kuin vanhoissa malleissa.

Yksinkertainen tapa pienentää veden kulutusta on myös hanojen ja suihkujen virtaamien pienentäminen. Usein hanoista tulee vettä huomattavasti kovemmalla paineella kuin olisi tarpeen. Taloyhtiöissä vedensäästöä saadaan aikaiseksi asentamalla huoneistokohtaiset vesimittarit. Asennustöillä on saavutettu jopa 20 % vähenemä vedenkulutuksessa.

Linkkejä ja vinkkejä

Kiva tietää
  • Vedenkulutuksen jakaantuminen kotitaloudessa: peseytyminen 39 %, WC:n huuhtelu 26 %, keittiö 22 % ja pyykki 13 %
  • Jos vuorokautista asukaskohtaista vedenkäyttöä vähennetään 180 litrasta 120 litraan, tulee säästöä noin 100 € vuodessa (riippuu veden- ja energian hinnasta)
  • Viidesosa henkilökohtaisesta energiankulutuksesta kotona kuluu veden lämmittämiseen
Älä lotraa!
  • vaihda kylpy suihkuun
  • lyhennä suihkuaikaa
  • sammuta suihku saippuoinnin ajaksi
  • älä käytä pyttyä roskiksena
  • pese astiat altaassa, älä juoksevan veden alla
  • pese täysiä koneellisia
  • uusi vesikalusteet
  • vuodot kuriin
  • säätöjen tarkastus
  • hyödynnä sadevettä

Kort på svenska