Aurinkovoiman tulevaisuus on valoisa, mutta Suomi on sen hyödyntäjänä jälkijunassa

Etusivu / Ilmasto / Aurinkovoiman tulevaisuus on valoisa, mutta Suomi on sen hyödyntäjänä jälkijunassa

Turun Sanomat 11.1.2020, Alio

Diplomi-insinööri Samuli Ranta työskentelee Turun ammattikorkeakoulussa energiatekniikan lehtorina ja Uusi energia -tutkimusryhmän vetäjänä. Hän kirjoittaa aurinkovoiman hyödyntämisestä muun muassa seuraavaa:

Energiasektorin sähköistyminen on megatrendi, joka muuttaa niin kiinteistöjen, teollisuuden kuin liikenteenkin energiankäyttöä.

Tulevaisuuden sähköenergiantuotannon kolme tärkeintä tukijalkaa ovat aurinko-, tuuli- ja vesivoima. Lisäksi tarvitaan siirtymävaiheen ratkaisuja etenkin talviaikaan, näistä tärkeimpinä ydinvoima ja bioenergia.

Valtioneuvoston tilaaman Pitkän aikavälin kokonaispäästökehitys -raportin mukaan vuonna 2050 Suomen primäärienergiasta noin 26 terawattituntia tuotetaan aurinkovoimalla ja hieman suurempi osa tuulivoimalla. 26 terawattitunnin vuosituotanto on noin 160 kertaa enemmän kuin mikä oli vuoden 2019 aurinkovoiman tuotanto. Merkittävä osa tästä uudesta kapasiteetista olisi mahdollista valmistaa Suomessa, keskikokoisia 100 megawatin paneelitehtaita tarvittaisiin ensin muutama, myöhemmin jo toistakymmentä.

Lue koko artikkeli Turun Sanomista (ts.fi)

Samuli Ranta on Varsinais-Suomen ilmastovastuujaoston jäsen