YK:n luontokokouksessa sopu geenivararahastosta, muut isot kysymykset jäivät ratkaisematta

Etusivu / Ilmasto / YK:n luontokokouksessa sopu geenivararahastosta, muut isot kysymykset jäivät ratkaisematta

YM 2.11.2024: YK:n luontokokous COP16 päättyi Calissa lauantaiaamuna yliajalla laihaan sopuun. Digitaalisesta geenitiedoista saatavien hyötyjen jakoa varten perustettiin rahasto ja alkuperäiskansojen roolia onnistuttiin vahvistamaan, mutta luontotavoitteiden toimeenpanon seurannasta tai rahoituksen mobilisoinnista ei löytynyt yhteisymmärrystä. Kun kokous venyi ja neuvottelijat joutuivat lähteä kotimatkalle, määräenemmistöä ei enää ollut päätösten tekemiseksi.

”Geenivararahasto on historiallinen miljardiluokan uusi rahoitusväline veronmaksajien taskun ulkopuolelta, mikä on historiallinen saavutus. Silti lopputulos on pettymys, sillä luontotavoitteiden toimeenpanon sääntökirja jäi sivurooliin. Tavoitteemme vahvoista säännöistä luontotavoitteiden toimeenpanolle jäi saavuttamatta”, ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen sanoo.

EU:n ja Suomen tavoitteena oli saada kokouksesta kattavat säännöt sille, miten maat seuraavat ja raportoivat luontotoimistaan. Toimeenpanosäännöt joutuivat Calissa rahoituskeskustelujen panttivangiksi, kun kehittyvät maat halusivat perustaa uuden rahaston suoraan osapuolikokouksen alle, vaikka Maailman ympäristörahaston (GEF) alle perustettu globaali biodiversiteettirahasto aloitti toimintansa vasta reilu vuosi sitten. Lopulta sekä seuranta- että rahoituskysymykset jäivät kokonaan ilman ratkaisua.

”Rahastosekamelskan lisääminen ei toisi lisää rahaa ja rahastojen hallinto täytyy pitää kurinalaisena, kun veronmaksajien kukkarolla käydään. Kaikki häviävät, jos keskitytään aina vain uusien rahastojen perustamiseen eikä vaikuttavuuteen ja rahoituksen kanavointiin. Sääli, ettei päästy ratkaisuun, mutta tässä emme voineet joustaa enempää”, Mykkänen toteaa.

Lue lisää Ympäristöministeriön tiedotteesta »

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *