Vesireppuun on koottu valmis kokonaisuus veden tilan havainnointiin koululaisille. Vuosien 2021–2024 aikana on toimitettu yli 700 reppua kouluille, kerhoille ja partioille lasten ympäristötietoisuuden kehittämiseen. Vesireppuja on käytetty runsaasti.
Vesireppuihin on kaivattu lisäosia luonnon tilan havainnointiin ja vesistön eliöiden tunnistamiseen. Tähän rotaryt ovat vastanneet tuomalla reppuun lisäosiot, jotka pohjautuvat rotareiden, Suomen ympäristökeskuksen, Luonnonvarakeskuksen ja ELY-keskuksen yhteistyöhön. Lisäksi osa moduuleista on lisensoitu Valonialta.
Nykyiset osat
- Vesireppu, aloituspaketti
- Vesirepun täydennyspaketti, mittausreagenssit
Lisämoduulit
- Ötökkämoduuli: Vesieliöiden tunnistamiseen, tutkimiseen ja havainnointien seurantaan.
- Kalamoduuli: Vesistön kalojen tunnistamiseen, tutkimiseen ja havainnointien seurantaan.
- Pölyttäjämoduuli: Pölyttäjien tunnistamiseen, tutkimiseen ja havainnointien seurantaan. Tässä moduulissa ohjataan pölyttäjien elinolosuhteiden parantamiseen ja mm. pölyttäjäkedon ja hyönteishotellin tekoon.
- Ympäristökoulutusmoduuli: Tässä moduulissa ryhmät voivat halutessaan tehdä luontopäivän Saaristomeren helmeen Nauvon Korpoströmiin, jossa on saatavilla erilaisia koulutusmoduuleita luonnossa.
Uudet moduulit on ostettavissa rotareiden ylläpitämästä Vesireppu-shopista (www.vesireppu.com) »
Havaintojen ja mittausten rekisteröinti
Mittaukset voi rekisteröidä koulun/ryhmän omaan taulukkoon (esim. excel) tai tehdä ryhmälle oma mittaus- ja havaintopiste Järvi-meriwikiin. Näin kehitystä voi seurata pidemmällä aikavälillä. Lajiseurantaan voi syöttää tietoja eri lajien esiintyvyydestä.
Vaikka Vesireppu on kehitetty ensisijaisesti kouluille, se soveltuu mainiosti myös kaikille veden tilan seurannasta kiinnostuneille kansalaisille. Vesireppua voi käyttää vaikkapa oman mökkirannan veden tutkimiseen!
Vesireppu-shop (www.vesireppu.com) »