Varsinais-Suomen ilmastovastuujaosto tutustui uudistavaan maanviljelyyn

Etusivu / Ajankohtaiset / Varsinais-Suomen ilmastovastuujaosto tutustui uudistavaan maanviljelyyn
Pekka Heikkinen esittelee peltomaan rakennetta.
Qvidjan tilanhoitaja Pekka Heikkinen kertoi ilmastovastuujaoston jäsenille maaperän hyvinvoinnin merkityksestä vesistöille, hiilensidonnalle ja kasvien kasvulle.

Varsinais-Suomen ilmastovastuujaosto piti kokoustaan ja vieraili syyskuussa 2024 Qvidjan tilalla Paraisilla. Aiheina olivat maaperä ja maatalous ilmastonmuutoksen näkökulmasta.

Maaperässä on merkittävä potentiaali varastoida hiiltä. Uudistavilla viljelymenetelmillä voidaan edistää hiilen sitomista maaperään. Samalla parannetaan huomattavasti maan kasvukuntoa ja vähennetään ravinnepäästöjä vesistöihin.

Maaperän hyvinvointi on viljelijän etu. Mitä paremmin maaperä voi, sitä paremmin se tuottaa.

Qvidjan tilalla maaperän kykyä sitoa hiiltä viljelymenetelmiä muuttamalla on tutkittu viimeisen viiden vuoden ajan. Tulokset ovat olleet lupaavia. Joinakin tutkimusvuosina peltohehtaari on saattanut olla jopa suurempi hiilinielu kuin metsän keskimääräinen hiilinielu hehtaaria kohti vuodessa. Myös luonnon monimuotoisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota.

EU:n maaperämissio tuo näkyvyyttä, jakaa tietoa ja edistää hyviä käytäntöjä

Haaste maaperän tilan osalta kiihtyy, kun ilmastonmuutos kiihtyy ja maaperän tuottamat ekosysteemipalvelut heikkenevät, kuten ruoantuotanto, veden puhdistus, hiilensidonta ja luonnon monimuotoisuuden kannalta merkittävät elinympäristöt. Euroopan komissio on valinnut maaperän kunnon parantamisen vuoteen 2030 mennessä yhdeksi EU:n tutkimus- ja innovaatio-ohjelman alaiseksi missioksi. Maaperämission tavoitteena on saada ratkaisuja maaperän tilan parantamiseen sekä maa- ja metsätalousalueilla että kaupunkiseutujen ja teollisuuden alueilla.

Varsinais-Suomen liitto ja Valonia allekirjoittivat maaperämission julistuksen vuonna 2023. Mukanaolo missioon lisää maakunnan mahdollisuuksia EU:n horisonttirahoituksen saamiseksi sekä mahdollistaa hyödyllisen yhteistyön verkostoissa. Keskustelua maaperämissiosta jaostolle alusti kansainvälisten asioiden päällikkö Sonja Palhus Varsinais-Suomen liitosta.

Maatalouden heikko kannattavuus hidastaa uusien teknologioiden käyttöönottoa ja investointeja, aluepäällikkö Aino Launto-Tiuttu, MTK Varsinais-Suomi

Kolmannes viljelijöistä harkitsee tilanpidosta luopumista ja vai kolmanneksella on tiedossa jatkaja – tämä myös vähentää kehittämis- ja investointihalukkuutta, asiantuntija Satu Paananen , Pro Agria Länsi-Suomi

Erilaiset hankkeet ovat edistäneet viime vuosina uusien viljelymenetelmien käyttöönottoa Varsinais-Suomessa. Hanketyössä on painotettu paljon viljelijöiden osaamisen kehittämistä ja vertaisoppimista. Hankkeiden rahoitus on kuitenkin harmillisesti tiukentunut.

Hiilensidontaa ja muita ympäristö- ja satohyötyjä lisäävä talviaikainen kasvipeitteisyys on kasvattanut suosiotaan. Viljelijät näkevät yhä vahvemmin kasvipeitteisyyden ja monimuotoisuuden hyödyt ja myös tuilla on ollut merkitystä toimia ohjaavana tekijänä.

Tarve maakunnalliselle hiilitaselaskennalle on suuri, todettiin jaostossa

Vaikka turvemaita on Varsinais-Suomessa suhteellisen vähän, niiden päästöt ovat kaiken kaikkiaan merkittäviä kansallisella tasolla. Tästä nostettiinkin esiin tarve maakunnallisen hiilitaseen laskennalle. Näin voitaisiin kohdentaa tarpeelliset ilmastotoimet maakunnassa tehokkaammin ja vuoden 2035 hiilineutraaliustavoitteen saavuttamisen mahdollisuudet todentuisivat.

Ilmastokestävä metsätalous tavoitteena

Elinkeinopäällikkö Minna Rautalin kertoi, että Metsäkeskuksen työssä sekä ilmastonmuutoksen hillinnän että ilmastonmuutokseen sopeutumisen teemat ovat hyvin ajankohtaisia. Metsien hiilensidonnan kasvattamiseksi metsänomistajia kannustetaan oikea-aikaisiin hoitotoimenpiteisiin. Joutoalueiden metsityksen potentiaali on noin 4 100 hehtaaria.

Ilmastonmuutokseen sopeutumisen keinoina ovat sekapuustoisuuden lisääminen, kasvupaikalle sopivat puulajit ja monimuotoisuuden vahvistaminen.

Lounais-Suomen metsäohjelma kokoaa alan kehittämistarpeet yhteen mukaan lukien ilmastokestävän metsätalouden toimenpiteet. Metsäohjelman laatiminen vuosille 2026–2030 käynnistyy vuodenvaihteessa. Ilmastovastuujaostolle esitettiin toive osallistua työhön.

Ilmastovastuujaosto ylläpitää vuoropuhelua ilmastoteemoista

Varsinais-Suomen ilmastovastuujaosto on toiminut vuodesta 2019. Se on maakunnan yhteistyöryhmän (MYR) alainen noin 30 eri toimijatahoa yhteenkokoava asiantuntijaryhmä. Jaosto aktivoi maakunnan ilmastokeskustelua ja kokoaa näkökulmia. Toimintansa aikana sen ohjauksessa on koottu Varsinais-Suomen ilmastotiekartta 2030, joka kokoaa maakunnan vaikuttavimmat toimenpiteet ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Ilmastovastuujaosto osallistuu maakunnan kehittämiseen olemalla mukana mm. Varsinais-Suomen maakuntaohjelman valmistelussa.

Lue lisää

Hiilineutraali Lounais-Suomi »

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *