Varsinais-Suomeen mittava EU-rahoitus luontopohjaisten vesienhallintamenetelmien edistämiseksi

Etusivu / Ilmasto / Varsinais-Suomeen mittava EU-rahoitus luontopohjaisten vesienhallintamenetelmien edistämiseksi

Ilmastonmuutos edellyttää luontopohjaisten vesienhallintamenetelmien käyttöönottoa niin hulevesien kuin valumavesien hallinnassa. Varsinais-Suomessa käynnistyy vuoden 2023 alussa laaja eurooppalainen RESIST-hanke edistämään alueellista ilmastonmuutokseen sopeutumista.

Tavoitteena on varautua erityisesti sään ääri-ilmiöiden aiheuttamien tulvien ja kuivuuden riskeihin niin maa- ja metsätalousalueilla kuin taajamissakin. Varsinais-Suomen konsortion koordinaattorina toimii Valonia ja Varsinais-Suomen liitto. Hankkeen toteuttajiin kuuluvat lisäksi Turun kaupunki, Turun ammattikorkeakoulu, Turun yliopisto ja Luonnonvarakeskus.

Hanke tiivistää alueellisten toimijoiden yhteistyötä valumavesien hallinnassa ja tuo yhteen tutkimustiedon ja käytännön toimijat. Varsinais-Suomi on mukana edistämässä luontopohjaisten vesienhallintamenetelmien, kuten valuma-alueilla kosteikkojen ja soiden palauttamista sekä hulevesialtaiden lisäämistä hulevesien viivyttämiseksi ja laadun parantamiseksi.

Hulevesien käsittelyratkaisuja testataan laajoilla pilottialueilla Rauvolanlahteen laskevien ojien alueella Katariinanlaaksossa sekä Orikedon yritysalueella Turussa. Erityisesti kipsihankkeestaan tunnetun Savijoen valuma-alueella Liedossa taas tarkastellaan maa- ja metsätalousalueiden vesienhallinnan mahdollisuuksia.

Vuoteen 2027 jatkuva hanke rahoitetaan Euroopan Unionin Horisontti-ohjelmasta. Varsinais-Suomen osuus rahoituksesta on 2,5 miljoonaa euroa.

> Lue lisää Valonian tiedotteesta

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *