Suojeluasiantuntija Annukka Valkeapää, WWF
Maatalous käyttää valtaosan, 70 %, kaikesta maailman makean veden kulutuksesta.
Maataloustuotteiden tuotantoon käytetty vesi kilpailee usein muiden kriittisten tarpeiden kanssa; sitä pitäisi riittää myös esimerkiksi juomavedeksi ja ylläpitämään luonnonympäristöjä. Maatalouden runsas veden käyttö johtaa myös vesivarojen vähenemiseen ja niiden ylikulutukseen.
Suomessa vedestä ei ole niukkuutta, mutta niin sanotun piiloveden tuonnin vaikutukset ovat merkittävät. Puolet suomalaisesta vedenkulutuksesta on ulkomailla, ja peräti 97 % veden käyttöön liittyvistä monimuotoisuusvaikutuksista kohdistuu Suomen rajojen ulkopuolelle. Kuvio 1 näyttää, mistä suomalaisten veden käyttö, niin sanottu vesijalanjälki, koostuu. Lihan ja maitotuotteiden osuus on 40 % kaikesta vedenkulutuksestamme. Kaikesta ruokaan liittyvästä vedenkulutuksestamme niiden osuus on puolet.
Eläinperäisen ruoan tuotanto kuluttaa siis suhteessa paljon enemmän vettä kuin kasviperäisen ruoan tuotanto: maailmanlaajuisesti 30 % maatalouden käyttämästä vedestä menee eläintuotannon käyttöön, vaikka se tuottaa vain 11 % maatalouden tuotannosta kilogrammoina.
Vähentämällä lihankulutusta jokainen meistä voi päivittäin vaikuttaa merkittävästi siihen, että maailmanlaajuisesti niukat vesivarat riittävät myös muihin tarkoituksiin.