Uusiutuvan energian käyttö kiihtyi, ero fossiiliseen energiaan jo 8 %

Etusivu / Ilmasto / Energiakaruselli / Uusiutuvan energian käyttö kiihtyi, ero fossiiliseen energiaan jo 8 %
Uusiutuvan energian käyttö kiihtyi, ero fossiiliseen energiaan jo 8 %

TEM 31.1.2023: Vuonna 2021 uusiutuvan energian käyttöosuus kasvoi kokonaisenergiankulutuksesta kahdeksan prosenttiyksikköä suuremmaksi kuin fossiilisen energian osuus. Puun energiakäytössä tehtiin ennätys vuonna 2021 ja tuulivoimarakentamisessa puolestaan vuonna 2022. Aurinkoenergian käyttö ja aurinkosähköinvestointien koko kasvavat lähivuosina merkittävästi.

Uusiutuvien energialähteiden käyttö kasvoi 13,4 prosenttia vuonna 2021. Energian kokonaiskulutuksen selvästä kasvusta huolimatta fossiilisista polttoaineista etenkin öljyn ja turpeen kulutus pienenivät. Uusiutuvien energialähteiden osuus energian kokonaiskulutuksesta kasvoi prosenttiyksiköllä vuodesta 2020 ja oli 42,1 prosenttia, kun taas fossiilisen energian osuus oli 34,3 prosenttia.

Meneillään oleva Venäjän hyökkäysota Ukrainassa on ajallinen vedenjakaja, jonka jälkeen perinteisten fossiilisten polttoaineiden merkitys markkinoilla tulee entisestään vähenemään, etenkin Euroopassa.

Uusiutuvan energian tuotannosta 70 prosenttia (112 terawattituntia) on edelleen peräisin puuraaka-aineesta. Puun käyttö energiaksi kohosikin vuonna 2021 uudelle ennätystasolle, 30,6 miljoonaan kuutiometriin.

Tuulivoimaan investoitiin 2,9 miljardia euroa vuonna 2022. Uutta nimellistehoa valmistui 2430 megawattia ja tuulivoiman kokonaiskapasiteetti nousi 5677 megawattiin ohi ydinvoiman kokonaiskapasiteetin.

Tulevina vuosina on tarve lisätä huomattavasti myös muiden tuotantomuotojen, kuten lämpöpumppujen, synteettisten polttoaineiden ja aurinkoenergian tuotantoa. Näiden päästöttömien tuotantomuotojen tuotantokustannukset ovat erittäin pienet. Polttoainekustannusta näillä tuotantomuodoilla ei ole.

Lue lisää TEMin tiedotteesta (tem.fi)

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *