Tyksin lounasravintoloissa keskitytään ensi viikolla lounasannosten hiilijalanjälkeen.
U- ja T-sairaaloiden lounasravintoloissa ensi viikolla vietettävä teemaviikko liittyy Arkean tavoitteeseen pienentää ruoanvalmistukseen käytettyjen raaka-ainehankintojen ympäristövaikutuksia. Arkean mukaan ympäristövaikutuksia voidaan pienentää seuraamalla ja raportoimalla hiilijalanjälkeä.
Hiilijalanjälki kertoo tuotteen, toiminnan tai palvelun aiheuttaman ilmastokuorman eli sen, kuinka paljon kasvihuonekaasuja tuotteen elinkaaren aikana syntyy.
– Hiilijalanjälkien laskenta on toteutettu kirjallisuusarvioiden perusteella, ei tieteellisellä tarkkuudella. Kolmesta lähteestä kerätyistä hiilijalanjäljistä on laskettu keskiarvokerroin jokaiselle raaka-aineelle, kertoo hiilijalanjäljen laskennan ja teemaviikon suunnittelusta vastaava Arkeassa työharjoittelussa oleva Leo Lahti. Lahti opiskelee viimeistä vuotta kestävää kehitystä Turun ammattikorkeakoulussa.
Teemaviikon aikana U- ja T-sairaaloiden lounasravintoloiden ateriavaihtoehtojen hiilijalanjäljet ovat ruokailijoiden nähtävillä. Ravintoloissa ruokailee päivittäin arviolta 1200–1300 ihmistä. Tämän lisäksi keittiössä valmistetaan potilasaterioita. Valmistettujen aterioiden kokonaismäärä on otettu huomioon laskettaessa keittiössä kulutettua energiaa/ateria.