Itämeren pualest -blogi
Anders Öström: Turun Vesilaitos vähentää hulevesien määrää jätevesiviemäriverkostossa
Hulevedet kuormittavat jätevesiviemäriin joutuessaan Itämerta. Turun Vesilaitos tarttuu ongelmaan asiakasneuvonnalla, saneerauksin ja erillisviemäriverkostoa kasvattamalla.
Viemäriverkostoon päätyneet hulevedet ovat monella tavalla ongelmallisia. Ne lisäävät viemäritulvien mahdollisuutta, rasittavat määrällään jätevedenpuhdistamoa aivan turhaan ja aiheuttavat ongelmia puhdistusprosessissa. Hulevesi jätevesiviemärissä on Itämeren kuormittaja.
On olemassa monta tapaa, miten hulevesiä – eli sade- ja sulamisvesiä – pääsee jätevesiviemäriin. Tähän vaikuttaa pääasiassa kaksi tekijää, jotka ovat viemäriverkoston tekninen kunto sekä se, miten valvotaan ja reagoidaan vesilaitoksen asiakkaiden jätevesiviemäriin johtamien vesien laatua.
Hulevedet hallintaan seurannalla ja saneerauksin
Viemäriverkoston tekninen kunto, eli paljonko viemärit vuotavat ja päästävät läpi joko maaperästä tai maanpinnalta valuvia jätevesiä on tärkeää huomioida hulevesien hallinnassa. Tähän ongelmaan purevat mm. jatkuvat ja systemaattiset viemäriverkoston kuntotutkimukset ja niihin perustuvat korjaus- ja saneeraustyöt. Viemärit ikääntyvät kuitenkin jatkuvasti ja niiden toiminnallinen käyttöikä tulee väistämättä jossain vaiheessa vastaan. Puhutaan saneerausvelan kasvamisesta, ja kuten kaikki tietävät, velka ”kaatuu syliin” jossain vaiheessa jos sitä on liikaa. Jätevesiviemäriverkoston vuotovesiä voidaan tutkia esim. ns. Vuove-mittauksella, jossa viemäriverkostoon asetettavat sensorit tutkivat veden laatua ja kertovat hulevesien suhteellisesta määrästä tutkitulla verkostoalueella.
Asiakkaiden jätevesiviemäriin johtamat hulevedet on toinen asia, joka lisää merkittävästi hulevesien määrää jätevesiviemärissä. Vanhojen normien, vuotavien viemäreiden tai päivittämättömien teknisten ratkaisujen vuoksi asiakkaiden tonteilta virtaa joskus varsin suuria määriä hulevesiä jätevesiviemäriin. Tähän asiaan on viime aikoina kiinnitetty yhä enemmän huomiota. Turussa asiakkaita on lähestytty hulevesikirjeellä, jolla on kerrottu näistä ongelmavesistä ja ratkaisukeinoista, joita asiakkaat voivat itse toteuttaa. Oma kysymyksensä, johon vieläkään ei ole tullut ratkaisua on se, tulisiko niille asiakkaille, jotka omien järjestelmiensä kautta aiheuttavat ylimääräistä kuormitusta jätevesiverkostoon, periä tästä korotettua jätevesimaksua.