Turun lukiolaiset haastavat kaikki syömään Itämerta siistiksi 27.8.2020

Etusivu / Ilmasto / Turun lukiolaiset haastavat kaikki syömään Itämerta siistiksi 27.8.2020
Turun lukiolaiset haastavat kaikki syömään Itämerta siistiksi 27.8.2020

Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio (TSYK) haastaa kaikki syömään Itämerta siistiksi Itämeripäivänä 27.8.2020. TSYK haastaa erityisesti Suomen lukiot, mutta mukaan ovat tervetulleita myös peruskoulut ja päiväkodit. 

Syö Itämeri puhtaaksi -haaste on suunnattu erityisesti lukioille. Lukioissa kannustetaan keskustelemaan avoimesti opiskelijakuntien, opettajien, rehtoreiden ja keittiöpäälliköiden kanssa, jotta löytyy omalle lukiolle sopiva tapa osallistua.

– Kaikki haasteeseen osallistuvat lukiot kerätään kartalle, josta voi seurata, että missä kaikkialla Suomessa syödään lähikalaa Itämeripäivänä. Kartan avulla lasketaan kuinka monta fosforikiloa opiskelijat syövät pois vesistöistämme yhden päivän aikana, kertoo haasteen koordinaattori Nina Brander TSYKin lukiosta.

Itämeripäivänä kaikkia kouluja ja päiväkoteja kannustetaan ilmiöpohjaiseen oppimiseen lähikalan syömisen lisäksi. Syö Itämeri puhtaaksi -haasteen verkkosivuille on kerätty esimerkkejä, joita voi hyödyntää opetuksen suunnittelussa.

Syö Itämeri puhtaaksi -haaste ja Turun kaupunki kestävän kehityksen edelläkävijänä

TSYKin Lukio on ollut mukana Itämerihaasteessa jo 12 vuotta. Syö Itämeri puhtaaksi -haaste syntyi halusta tehdä vielä enemmän töitä Itämeren ja Saaristomeren hyvinvoinnin eteen. Haaste tukee hyvin Turun kaupungin ympäristöstrategiaa, sillä Turku on kestävän kehityksen edellä kävijä ja tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2029 mennessä.

Itämeripäivänä Turun kouluissa tarjoillaan yhtenä ruokavaihtoehtona silakkapihvejä. Lähikalan syöminen vähentää Itämeren rehevöitymistä poistamalla fosforia vedestä, ja lisäksi sen syöminen tukee paikallisia yrittäjiä.

Syö Itämeri puhtaaksi -haasteetta koordinoi STEAM Turku. Haasteessa ovat mukana TSYKin ja STEAM Turun lisäksi John Nurmisen Säätiö, Arkea, Itämeripäivä, Itämerihaaste, Lounais-Suomen LUMA-keskus, Ainutlaatuinen Saaristomeri ja Opetushallitus.

Lue lisää Turun kaupungin sivuilta

> Ilmiöoppimisesimerkkejä