Tietokoneiden hukkalämpö lämmittää pian uimahallin Kankaanpäässä – uudenlainen malli vähentää päästöjä ja näkyy lämpölaskussa

Etusivu / Ajankohtaiset / Tietokoneiden hukkalämpö lämmittää pian uimahallin Kankaanpäässä – uudenlainen malli vähentää päästöjä ja näkyy lämpölaskussa
Tietokoneiden hukkalämpö lämmittää pian uimahallin Kankaanpäässä – uudenlainen malli vähentää päästöjä ja näkyy lämpölaskussa

Kankaanpään uimahalli lämpiää pian tietokoneiden tuottaman hukkalämmön avulla. Kyseessä on uudenlainen malli, jota ei ole kokeiltu missään muualla, Yle uutisoi 9.4.2021.

Tietotekniikan käytön hiilidioksidipäästöt kasvavat kovaa vauhtia, mutta datakeskusten hukkalämmön hyödyntäminen on alkutekijöissään. ICT-alan päästöt ovat jo suuremmat kuin maailman lentoliikenteen – ja kasvu on huomattavaa.

Usein datakeskukset ovat suuria yksiköitä ja niiden synnyttämä lämpö on ongelma: energiaa kuluu tilojen jäähdytykseen tai ainakin syntyvä lämpö menee suurelta osaltaan hukkaan.

 Suurteholaskenta tuottaa aina lämpöä sivutuotteena.

– Kun laitamme kilowatin sähköä palvelimeen, joka tekee laskusuorituksen, niin käytännössä sähkö muuttuu lopulta kokonaan lämmöksi, sanoo Kuulea Energian toimitusjohtaja Kari Koivisto.

Datakeskusten hukkalämmön talteenottoa on testattu energiayhtiö Vatajankosken kanssa, joka pyrkii edistämään energian kiertotaloutta, ja siirtymään lämmöntuotannossa pois polttamisesta. Uimahallien lämmitys vie paljon energiaa, joten hukkalämmön hyödyntäminen olisi suuri edistysaskel. Hukkalämpö on paitsi ekologista, myös edullista ja madaltuneet lämmityskustannukset saattavat tulevaisuudessa näkyä edullisempina uimahallien sisäänpääsymaksuina.

Lue koko artikkeli Yle.fi -sivulla

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.