Turun AMK:n yhteistyökumppaneiden kanssa aloittama tekstiilikierrätyksen innovaatiokeskittymä etenee vauhdilla. Yhteistyönä Lounais-Suomen alueella eri toimijoiden kanssa alkavassa tekstiilikierrätyksen pilotissa testataan tekstiilien noutoa, keräystä, kuljetusta, vastaanottoa, lajittelua ja tärkeimpänä hyödyntämistä. Samalla nähdään konkreettisesti mitä haasteita, mahdollisuuksia ja uusia liiketoimintamahdollisuuksia tekstiilikierrätys luo.
– Saamme kerättyä tarkkoja poistotekstiilin volyymi- ja laatutietoja. Kokoamme yhteen tietoa noudon ja keräyksen sekä vastaanoton ja lajittelun hyvistä käytänteistä. Niitä voidaan sitten hyödyntää myös muualla Suomessa, sanoo projektipäällikkö Henna Knuutila Turun AMK:sta.
Innovaatioalusta kierrätysliiketoiminnan rohkeille kokeiluille
Kiertotalous on päivän sana. Turun ammattikorkeakoulu on vahvasti mukana kehittämässä kiertotalouden toimintaedellytyksiä. Kiertotalous paitsi säästää luonnonvaroja, myös antaa mahdollisuuden luoda uutta yritystoimintaa sekä lisää työllisyyttä. Pilottiin mukaan tulevat yritykset pääsevät verkostoitumaan muiden tekstiilikierrätyksen edelläkävijöiden kanssa sekä saavat sparrausta ja tukea alan asiantuntijoilta.
– Tekstiilinkierrätys pilotin on tarkoitus toimia alustana vanhojen ja tulevien, pienten ja isojen yritysten ”temmellyskenttänä”, jossa saa vapaasti testata eri tuotteita ja palveluja ja hakea sitä kautta palautetta kuluttajilta. Tavoitteena on kokeilla paljon ja jättää elinkelpoisimmat ideat ja toimintatavat elämään, kertoo Henna Knuutila.
Avoin kansallinen yhteistyö koko Suomen etu
Kokeilun tarkoituksen on luoda poistotekstiileille mahdollisimman ympäristö- ja kustannustehokas teollisen mittaluokan materiaalikierrätysratkaisu, jota voidaan hyödyntää ympäri Suomea. Myös muualla Suomessa edistetään tällä hetkellä tekstiilinkierrätystä erilaisten käytännön pilottien kautta.
– Jos halutaan Suomi kiertotalouden edelläkävijäksi, tarvitaan nyt avointa ja aktiivista vuoropuhelua eri toimijoiden välillä. Kokemusten vaihto puolin ja toisin hyödyttää kaikkia, sanoo Henna Knuutila.
Turun AMK tähtää kiertotalouden verkoston sekä toimintatapojen juurruttamiseen osaksi normaalia alueen yrityskulttuuria. Ammattikorkeakoulu tekee tätä työtä kiertotalouden edistämiseksi yhdessä Turun kaupungin, Sitran, Ekokemin, Lounais-Suomen Jätehuollon, alueen kierrätyskeskusten sekä Jätelaitosyhdistyksen kanssa.