Tekstiilihankkeesta eväitä valtakunnalliseen tekstiilikierrätykseen

Etusivu / Ajankohtaiset / Tekstiilihankkeesta eväitä valtakunnalliseen tekstiilikierrätykseen

Tekstiili 2.0 -poistotekstiilipilotissa selvitettiin poistotekstiilien laatua, määriä ja keräystapoja. Hankkeessa haettiin kustannus- ja resurssitehokkaita tapoja tekstiilien hyödyntämiselle sekä kierrätystekstiilejä hyödyntävää yritystoimintaa. Tulosten pohjalta tavoitellaan koko maan kattavaa poistotekstiilin käsittelyjärjestelmää.

Tekstiili 2.0 -poistotekstiilipilotissa kerättiin vuoden 2016 aikana 91 000 kiloa tekstiilejä. Tekstiilejä kerättiin Lounais-Suomen Jätehuollon jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla, kiertävässä Siira-keräyksessä, kauppojen yhteydessä Skanssissa ja Naantalissa sekä muissa tempauksissa.

Hankkeesta saadut kokemukset ja kuluttajilta tullut palaute vaikuttivat siihen, että Lounais-Suomen Jätehuollon alueella poistotekstiilin maksuton keräys jatkuu vuonna 2017. Arvokasta tietoa poistotekstiileistä saadaan myös pilotin yhteydessä toteutetuista Turun AMK:n opiskelijoiden opinnäytetöistä.

Tekstiili 2.0 -hanketta vetivät Lounais-Suomen Jätehuolto ja Turun ammattikorkeakoulu yhteistyössä Turun kaupungin, SITRA:n, Jätelaitosyhdistyksen ja Ekokemin kanssa.

Tekstiilien kierrätys kiinnostaa kuluttajia

Kerätyistä poistotekstiileistä 31 prosenttia hyödynnettiin vuoden 2016 aikana. Osa materiaaleista lähti suoraan kuluttajille sekä yrityksille uudelleenkäyttöön, joko sellaisenaan tai uuden tuotteen materiaaliksi. Osa materiaaleista lähti lajiteltuna Dafecorille teollisuuden käyttöön, vintage-alan toimijoille ja pieni osa myös kokeiluna eurooppalaiselle toimijalle sekä Pure Wasten materiaalikokeiluun. Lajitelluista tekstiileistä uusia tuotteita valmistaa myös uusi yritys Pumpa Design Oy.

Kuluttajakyselyyn vastasi yli 400 henkilöä. Vastauksista nousi esille kuluttajien halu saada tekstiilikeräysastiat kauppakeskuksiin ja lähelle hyväntekeväisyyslaatikoita sekä päivittäisten kulkureittien varrelle.

Tavoitteena maanlaajuinen poistotekstiilin käsittelyjärjestelmä

Tekstiilien lajittelu- ja hyödyntämisketju, eli Telaketju, jatkaa poistotekstiilipilotin työtä. Hankekokonaisuuden tavoitteena on maanlaajuinen poistotekstiilin käsittelyjärjestelmä, joka nostaa tekstiilien kierrätysastetta, on kuluttajalle yksinkertainen ja luo uusia avauksia suomalaiselle teollisuudelle. Suomella on Telaketjun avulla mahdollisuus nousta monipuolisen tekstiilinkierrätyksen edelläkävijäksi.

Lue lisää >> Turun ammattikorkeakoulu

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *