Julkishallinto

Julkishallinnon ympäristöasiantuntijat

ELY-keskukset

Varsinais-Suomen ELY-keskus ylläpitää tätä Ympäristö Nyt -sivustoa, josta saa monipuolista tietoa alueen ympäristötavoitteista (Lounais-Suomen ympäristöohjelma) ja tapahtumista.

Ympäristökasvatuksen valtakunnalliset koordinointi- ja asiantuntijatehtävät hoidetaan Keski-Suomen ELY-keskuksessa. Tehtävään sisältyy ympäristökasvatuksen ja -valistuksen harkinnanvaraisten  valtionavustusten käsittely ja myöntäminen.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on tuottanut Eko-Elmeri -oppimateriaalin peruskoulun ala-asteelle. Materiaali käsittelee kuluttamista, kierrätystä ja jätteen määrän vähentämistä.


Kunnat

Kunnat vastaavat paikallistasolla ympäristöasioista. Kuntien tavoitteena on ylläpitää viihtyisä, terveellinen ja turvallinen elinympäristö kuntalaisilleen. Lupa-, valvonta- ja neuvontamenettelyin pyritään vaikuttamaan siihen, että kuntalaisten ja yritysten toiminta aiheuttaisi mahdollisimman vähän ympäristöhaittoja. Kunnan ympäristönsuojeluosastolta saat tietoa kotikuntasi ympäristön tilasta ja suojelusta. Alueiden ja maankäytön suunnittelusta puolestaan vastaa kunnassa kaavoitusosasto.

Kunnissa lasten ja nuorten ympäristökasvatusta toteutetaan erityisesti päivähoidossa ja kouluissa. Ympäristökasvatuksen tukena ovat mm. luonto- ja ympäristökoulut sekä ympäristökasvatuksen ja kestävän kehityksen ohjelmat, kuten Vihreä lippu.

Luonto- ja ympäristökouluissa elämykselliset ulkona tapahtuvat opetuskokonaisuudet auttavat oppimaan monimutkaisia luonnon ja ympäristön ilmiöitä sekä antavat pohjan kestävälle elämäntavalle.


Lounais-Suomessa toimivia luonto- ja ympäristökouluja:


Maakuntaliitot

Maakuntaliitto on kuntayhtymä, joka on lakisääteisesti vastuussa alueensa kehittämisestä ja maakuntatasoisesta maankäytön suunnittelusta. Lisäksi maakunnan liitto on alueensa edunvalvoja. Liitot ovat kansainvälisiä toimijoita ja ne suurelta osin vastaavat EU:n rakennerahasto-ohjelmista ja niiden täytäntöönpanosta. Liitto myös vaalii alueensa kulttuuria ja perinteitä verkottumalla alan ja alueensa toimijoiden kanssa henkisen ja taloudellisen hyvinvoinnin edistämiseksi.

Varsinais-Suomen liiton koordinoimana on kehitetty Lounais-Suomen Aluetietopalvelua, jonka osana tämän Ympäristö Nyt -palvelun lisäksi ovat paikkatietokeskus Lounaispaikka, karttapalvelu ja jatkossa myös muita palveluja.

Satakuntaliitto ylläpitää satakunta.fi-sivustoa, jossa on paljon tietoa mm. alueen kulttuuri- ja luontokohteista.

Ympäristökasvatus ja -tietoisuus on nostettu esille uusissa maakuntaohjelmissa 2014–2017, mikä antaa tukea alueellisille kehittämistoimenpiteille. Varsinais-Suomessa korostetaan ympäristön lukutaitoa laajentamalla ympäristökasvatuksen sisältöä käsittämään oman elinpiirin rakennettu ympäristö. Satakunnassa korostetaan, että maiseman, luonnonarvojen ja kulttuuriperinnön vaaliminen sekä ympäristötietoisuuden lisääntyminen vahvistavat ihmisen ympäristösuhdetta ja identiteettiä vaikuttaen mm. elinoloihin ja viihtyvyyteen.


Metsähallitus

”Aikuisten tehtävänä on tarjota lapsen luontosuhteelle otollinen kasvualusta - myönteisiä ja ajatuksia herättäviä luontokokemuksia, oman elinympäristön ihmettelemistä ja tutkimista yhdessä.”

Metsähallituksen ylläpitämä luontoon.fi-sivusto antaa ajantasaiset tiedot Varsinais-Suomen ja Satakunnan kansallispuistojen ja muiden retkikohteiden palveluista.

Saaristomeren luontokeskus Sinisimpukka tutustuttaa Saaristomeren kansallispuistoon sekä saariston luontoon vedenpinnan ylä- ja alapuolelta.

METSO-metsät ja Suomen metsäkeskus 

METSO tarjoaa retkeily- ja virkistysmahdollisuuksia. Retkeilyyn soveltuviin METSO-metsiin on mahdollista mennä tutustumaan paikan päälle. Kohteista voi tiedustella Lounais-Suomen osalta mm. Metsäkeskuksen METSO-suojeluvastaavilta (Hannu Heikkilä, Sirke Kajava ja Jarmo Uimonen).

METSO on metsien monimuotoisuutta turvaava toimintaohjelma, jonka avulla yksityiset metsänomistajat voivat suojella metsänsä monimuotoisuutta Etelä-Suomessa.


Museot

Museot ovat tärkeitä toimijoita kulttuuri- ja rakennusperinnön sekä perinnetietoisuuden välittämisessä erityisesti paikallisesti. Ympäristökasvatus voidaan nähdä osana kotiseutuopetuksen yhteiskunnallista ja kulttuurista jatkumoa. Suomen Museoliiton ylläpitämiltä sivuilta voi etsiä Varsinais-Suomen ja Satakunnan museoita ja ajankohtaisia näyttelyitä.

Alueellista kulttuuriympäristötietoa on saatavilla ympäristöministeriön ja Museoviraston yhteistyössä kulttuuriympäristöalan eri toimijoiden kanssa ylläpitämältä Rakennusperintö-sivustolta.


Seurakunnat

Evankelis-luterilaisen kirkon ympäristödiplomi pitää sisällään käytännölliset kriteerit, joiden mukaan seurakunnat voivat suunnitella toimintaansa mahdollisimman ympäristöystävälliseksi. Arvioinnissa käydään läpi muun muassa jätehuolto, siivous, leirikeskukset, toimistot, hautausmaat, metsänhoito ja ympäristökasvatus. Kirkon ilmasto-ohjelma julkaistiin vuonna 2008.