Tieto kulttuuriympäristön arvoista herättää halun korjata, hoitaa ja säilyttää.
Silloin rakennusten korjaamiseen ja kulttuuriympäristön hoitoon tarvitaan
myös käytännön osaamista ja riittävää tukea.
Hyödynnetään rahoitusta tarkoituksenmukaisesti
- Tiedotetaan säännöllisesti kuntien rakennustarkastajia saatavissa olevista rahoituksista.
- Järjestetään alueellisia koulutuspäiviä rahoituksen hakemisesta ja rakennusten ominaispiirteet huomioivista korjaustavoista.
- Huomioidaan rakennerahastojen mahdollisuudet kulttuuriympäristöhankkeiden toteuttamiseksi.
- Huomioidaan kulttuuriympäristön arvot Leader-rahoitusta myönnettäessä.
- Huomioidaan kulttuuriympäristönäkökulma maaseudun investointitukia myönnettäessä.
- Selvitetään eri rahoitusmahdollisuuksia maaseudun tyhjenevien rakennusten kunnostukseen ja uusiokäyttöön.
- Kannustetaan maanomistajia ja yhdistyksiä hakemaan Museoviraston avustusta muinaisjäännösalueiden hoitoon.
- Edistetään perinnebiotooppien kunnostuksia ja tehdään niille hoitosuunnitelmia hyödyntämällä esimerkiksi Helmi-ohjelmaa.
Tietoa ja osaamista on helposti saatavissa
- Tehdään tunnetuksi olemassa olevia tietolähteitä sekä ajankohtaisia tutkimuksia ja selvityksiä (Ympäristöministeriön korjaustieto -sivusto, Museoviraston korjauskortisto, valmisteilla oleva Museoviraston Restauroinnin polku –sivusto, kulttuuriympäristömme.fi, Energiatehokkuuden parantaminen kulttuurihistoriallisesti arvokkaan rakennuksen korjaushankkeessa).
- Järjestetään koulutusta suurelle yleisölle, esim. kansalaisopistoissa.
- Kuntien rakennusvalvonta jakaa tietoa oikeista korjaustavoista ja perinteisistä materiaaleista ja opastaa korjausavustusten hakemisessa.
- Lisätään uudempaa rakennusperintöä koskevaa tietoisuutta ja huomioidaan myös nuoren rakennusperinnön korjaamiskysymyksiä järjestettävissä yleisöseminaareissa.
- Edistetään ja kehitetään korjausrakentamiskeskusten neuvontatoimintaa (Toivo ja Tammela).
- Rakennuskulttuuritalo Toivo ja korjausrakentamiskeskus Tammela tekevät yhteistyötä ammatillisten oppilaitosten kanssa tarjoamalla mm. luentoja rakennusten arvoihin ja ominaispiirteisiin liittyen.
- Edistetään kattavien ja laadukkaiden rakennushistoriaselvitysten laatimista ennen merkittäviä korjaus- ja uudelleenkäyttöhankkeita.
- Neuvotaan perinnebiotooppien hoidossa ja jaetaan tietoa myös kansalaisille mm. Facebook-sivuilla Perinnemaisemien Helmet.
- Tiedotetaan Adoptoi monumentti -toiminnasta.
Vuoropuhelu eri alan ammattilaisten välillä on säännöllistä ja toimivaa
- Kulttuuriympäristöalan viranomaiset tekevät yhteistyötä voimayhtiöiden kanssa liittyen maakaapelointiin, kantaverkon muutoksiin ja muuntaja- ja sähköasemarakennuksiin sekä voimalaitoksiin.
- Metsäalan toimijoiden ja vastuumuseoiden yhteistyö on jatkuvaa ja saumatonta metsänhoidon suunnittelussa (esimerkiksi arkeologinen kulttuuriperintö ja kulttuurimaisema).
- Kulttuuriympäristöalan viranomaiset tekevät yhteistyötä maakunnan kuntien rakennusvalvontaviranomaisten kanssa.
- Varsinais-Suomen ELY-keskuksen järjestämillä kaavoituksen ajankohtaispäivillä käsitellään myös kulttuuriympäristöaiheita.
- Hyödynnetään yliopistoyhteistyötä ajankohtaisten selvitysten, kuten historiallisten puistojen ja puutarhojen inventointien tekemisessä.