Koulujemme lähivedet -verkosto

Etusivu / Teemat / Koulujemme lähivedet / Koulujemme lähivedet -verkosto

Koulujemme lähivedet -verkosto tukee Lounais-Suomen kouluja Koulujemme lähivedet -toimintamallin toteuttamisessa

Jäsenillämme on monipuolista asiantuntemusta vesiasioista ja ympäristökasvatuksesta. Kukin tarjoaa omaa erityisosaamistaan toimialueellaan ja yhdessä tuotamme tiedotusta ja tilaisuuksia toiveiden ja tarpeiden mukaan. Tarjoamamme tuki on maksutonta.

Varsinais-Suomen ELY-keskus

ELY-keskus koordinoi Koulujemme lähivedet -verkoston toimintaa, ylläpitää verkkosivuja ja tiedottaa kouluja mm. Koulujemme lähivedet -uutiskirjeellä sekä järjestää verkoston suunnittelemia tilaisuuksia. Lisäksi ELY-keskuksesta löytyy vahvaa vesiasiantuntemusta toimialueenaan Varsinais-Suomi ja Satakunta sekä vedenalaisen meriluonnon asiantuntemusta.
Lisätietoja: www.ymparistonyt.fi/koulujemme-lahivedet, Nina Myllykoski (tiedotus, koordinointi), p. 0295 022 768, Sanna Kipinä-Salokannel (vesiasiantuntemus), p. 0295 022 879, Maria Yli-Renko (VELMU, Vedenalainen meriluonto), p. 0295 023 064, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Aurajokisäätiö sr

Aurajoen opastuskeskuksessa ja Halistenkosken ympäristössä on tarjolla kouluryhmille monenlaista toimintaa: ongintaa, melontaa, paikalliseen historiaan, jokiluontoon ja vesilaitosmuseoon tutustumista. Aurajokisäätiö tarjoaa maksutta toimialueensa kouluille vesitutkijaa mukaan lähivesistöille suuntautuville tutkimusretkille.
Lisätietoja: www.aurajoki.net, Sinikka Paulin, p. 040 553 7409, etunimi.sukunimi@aurajoki.net

Lounais-Suomen LUMA-keskus, Turun yliopisto

LUMA-keskus tarjoaa yläkouluille vesimittausten oppimiskokonaisuutta. Tarjolla on materiaalia ja ohjeita verkkosivuilla ja lainattavissa on maksuton mittauslaitesalkku. Laitteilla voi mitata mm. veden happi- ja nitraattipitoisuutta, happamuutta ja sameutta. Muokaten mittauskokonaisuus sopii myös alakoululaisille ja lukiolaisille. Mittauksista tuotetaan paikkatietoa.
Lisätietoja: https://sites.utu.fi/luma/, Katja Puutio, p. 029 450 4791, etunimi.sukunimi@utu.fi

Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistys ry

Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistys ry tarjoaa kouluille mahdollisuutta tutkituttaa vesinäytteitä maksutta. Yhdistyksestä voi myös tiedustella vesiasiantuntijaa esim. esittelemään vesinäytteenottoa tai kertomaan vesiluonnosta ja sen tutkimisesta. Yhdistyksen toimialueena on lounainen Suomi Salon ja Someron alueelta Eurajoelle sekä vastaava rannikkomerialue.
Lisätietoja:
www.lsvsy.fi/ry, Matti Jantunen, p. 040 161 8830, etunimi.sukunimi@lsvsy.fi

Länsi-Suomen Kalatalouskeskus ry

Kalatalouskeskus antaa ilmaista neuvontaa mm. kalastukseen ja kalastuslupien hankintaan liittyen. Yhdistyksellä on nuorisotyöhön liittyviä hankkeita Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa, joissa koululaiset pääsevät tutustutaan mm. kotimaisiin lähikalaherkkuihin, kalabiologiaan, kalatalouden eri ammatteihin paikan päällä sekä kalaruokien valmistukseen. Eri hankkeissa toteutamme vaihtelevia teemoja. Lisätietoja: www.kalatalouskeskus.fi/

PaikkaOppi, Tietokone opetuksessa - TOP-keskus, Turun kaupunki

PaikkaOppi on verkkopohjainen alusta, johon voidaan tallentaa vesihavaintoja. Kartalle voi tallentaa ympäristöhavaintoja, -kokemuksia ja projektien tuloksia. Käyttöönottoa helpottavat kuvalliset ohjeet, video-ohjeet sekä tehtävämallit.
Lisätietoja: www.paikkaoppi.fi, Virpi Hirvensalo, p. 040 197 1393, etunimi.sukunimi@turku.fi

Paimionjoki-yhdistys ry.

Paimionjoki-yhdistys järjestää kesäisin Lasten Jokipäivät. Näillä luontoleiripäivillä tutustutaan monipuolisesti Paimionjoen vesistöalueen rantojen ympäristöihin ja opetellaan leirielämää keskellä lähiluontoa. Yhdistys järjestää vuosittain myös muita, niin lapsille kuin koko perheelle soveltuvia melonta- ja luontoretkiä sekä talkoita. Otamme mielellään vastaan yhteistyöideoita!
Lisätietoja: www.paimionjoki.fi, Henna Juntunen, p.  041 318 0248, etunimi.sukunimi@paimio.fi

Pidä Saaristo Siistinä ry

Saaristomeren biosfäärialueen toimintaan kuuluu biosfäärikasvatus eli kouluissa ja päiväkodeissa toteutettava luontoon, kulttuuriin ja kestävään kehitykseen liittyvä kasvatus. Biosfäärikasvatuksen yhteydessä järjestetään myös saaristokouluille retkiä kansallispuistoon ja Korpoströmin Saaristokeskuksessa toimii Junnulabra. Toiminta-alueeseen kuuluu Paraisten ja Kemiönsaaren saaristoalueet.
Lisätietoja: www.biosfar.fi, Katja Bonnevier, p. 040 356 2655, etunimi.sukunimi@pargas.fi

Puhdas Merivesi, Rauma

Raumalla vietetään keväisin Meremme tähden -tapahtuma.  Tapahtumassa koulut ovat yksi tärkeimmistä kohderyhmistä ja tapahtuman kautta sai alkunsa myös Koulujemme lähivedet -malli.  Tapahtuman järjestäjänä on viime vuosina ollut Satakunnan ammattikorkeakoulu. Lisätietoja: Raimo Vahanto, p. 040 533 0196, vahanto(a)gmail.com

Saaristomeren biosfäärialue

Saaristomeren biosfäärialueen toimintaan kuuluu biosfäärikasvatus eli kouluissa ja päiväkodeissa toteutettava luontoon, kulttuuriin ja kestävään kehitykseen liittyvä kasvatus. Biosfäärikasvatuksen yhteydessä järjestetään myös saaristokouluille retkiä kansallispuistoon ja Korpoströmin Saaristokeskuksessa toimii Junnulabra. Toiminta-alueeseen kuuluu Paraisten ja Kemiönsaaren saaristoalueet.
Lisätietoja: www.biosfar.fi, Katja Bonnevier, p. 040 356 2655, etunimi.sukunimi@pargas.fi

Suomen ympäristökeskus

Suomen ympäristökeskuksella on merkittävä rooli Koulujemme lähivedet -mallin kehittämisessä ja se on edistänyt vahvasti mallin leviämistä niin Suomessa kuin myös muualla maailmassa. SYKE on koonnut ELY-keskuksen kouluille lahjoittamat Vesitesti-laukut.
Lisätietoja: www.syke.fi/hankkeet/ihanpihalla, Jari Silander, p. 0295 251 638, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Valonia

Varsinais-Suomen alueella toimiva Valonia on kuntien yhteinen kestävän kehityksen asiantuntijaorganisaatio. Valonia tukee ja neuvoo kouluja Koulujemme lähivedet -mallin käyttöönotossa. Tämän lisäksi Valonialta voi tiedustella erilaisia vesiopetusmateriaaleja, apua vesikoulupäivien tai yksittäisten vesiaiheisten toimintapisteiden ja tuntien järjestämiseen.
Lisätietoja: www.valonia.fi, Jarkko Leka, p. 040 197 2265, etunimi.sukunimi@valonia.fi

Åbolands naturskola (Natur och Miljö rf)

Åbolands naturskola erbjuder tjänster i miljö- och utomhuspedagogik för grundläggande utbildningen (åk 1-6) och småbarnspedagogiken. Naturskolläraren besöker skolorna och daghemmen och arrangerar naturskoladagar utomhus i närmiljön. Det är också möjligt att ordna naturskodlagen på ett annat intressant naturområde. Genom lek, spel och uppdrag utforskar vi omgivningen och lära med hela kroppen och alla sinnen. För år 5-6 erbjuder vi fadderklassverksamhet som innefattar fyra naturskoldagar under läsåret. Verksamhetsområde omfattar främst Åbo, S:t Karins, Pargas, Kimitoön och Salo. Naturskola samarbetar med Runsala naturskola kring de naturskoldagar som hör till Åbo stads upplevelsestig. Information: https://naturochmiljo.fi/malgrupper/larare/abolands_naturskola/, Emilia Nordling, tel. 045 270 0314, abolandsnaturskola(a)naturochmiljo.fi