Sluta slösa med vattnet

Etusivu / Kehityspolut / Lähivedet / Sluta slösa med vattnet

Förändra dina vattenförbrukningsvanor och gör inbesparingar. Genom små ändringar i dina vanor kan du spara flera hundra euro om året och samtidigt skydda vattendragen. Alla vinner på det!

Största delen av det vatten vi använder är renat, drickbart vatten. Det har använts reningskemikalier och rikligt med energi till att framställa och transportera vårt dricksvatten. Det vatten vi använder blir avloppsvatten, som leds till reningsverk för att renas igen. Och åter går det åt energi och kemikalier. Vi kan alla minska på den miljöbelastning som uppstår vid vattenförsörjning, vattenrening och behandling av avloppsvatten genom att minska vår egen vattenförbrukning. Genom att dra ner på vattenförbrukningen kan vi spara pengar och energi och värna om naturen.

Käsienpesu on tärkeääHur kan jag minska vattenförbrukningen?

Största delen av finländarna förbrukar dryga 150 liter vatten per dygn. Utan att äventyra vår personliga hygien kan var och en av oss lätt skära ner vattenförbrukningen med 30–50 liter om dygnet. Det bästa sättet att minska vattenförbrukningen är att ändra på dina vanor.

Sluta slösa vatten

Fastän det är ljuvligt att ta en lång varm dusch på morgonen, lönar det sig att komma ihåg att genom att förkorta duschtiden med bara ett par minuter gör du stora inbesparingar. Du kan också spara genom att stänga av duschen när du tvålar in dig eller schamponerar håret och genom att använda en tandmugg. Du kan spara vatten också genom att lägga skräp i papperskorgen i stället för att spola ned det i wc-stolen. Avloppet hålls också i bättre skick.

Rengör med mindre vatten

Du kan spara vatten också då du städar, bykar och diskar. Använd bara ett halvt ämbar tvättvatten i stället för ett fullt när du städar. Tvätta bara välfyllda maskiner, och använd kort- och sparprogrammen. Försök undvika att diska under rinnande vatten. Du kan minska diskvattenmängden med nästan 100 liter om diskar i diskhon.

Sätt bukt på läckorna

Kontrollera att vattenkranarna och wc-stolarna i huset inte läcker. En droppande kran kan betyda en utgift på 150 euro om året. Vattenarmatur som läcker oavbrutet kan medföra kostnader på flera tusen euro per år. Om du upptäcker läckor, försök få dem reparerade med detsamma.

Mindre vattenräkning med hjälp av tekniska lösningar

Du kan minska vattenförbrukningen hemma också genom att förnya vattenarmatur och maskiner som förbrukar mycket vatten. Modern vattenarmatur samt nya tvätt- och diskmaskiner förbrukar mindre vatten. De nya tvättmaskinerna har dessutom fler tvättalternativ än de gamla modellerna. Du kan också minska vattenförbrukningen genom att reducera vattenföringen i kranarna och duscharna. I bostadsaktiebolag är det bra om varje lägenhet har en egen vattenmätare. Man har uppnått minskningar på över 20 % i vattenförbrukningen med detta system.

Ersätt en del av vattnet med regnvatten

Du kan samla regnvatten från rännorna exempelvis i stora tunnor. Det här vattnet kan du använda till att vattna trädgården eller till att tvätta bilen. Det kan också användas till att spola toaletten, eller så kan det utnyttjas för byktvätt men då måste man göra vissa tekniska omändringar i fastigheten.

Genom ändringar i dina vanor kan du minska den indirekta vattenförbrukningen

Utöver den direkta förbrukningen använder vi finländare indirekt nästan 4 000 liter vatten per dag. För produktionen av en kopp kaffe behövs 140 liter vatten, för en biff 3 200 liter och för ett par jeans över 1 000 liter vatten. Denna indirekta förbrukning kan vi alla påverka genom våra egna konsumtionsval. Måttlig förbrukning och återvinning är här i nyckelställning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *