Salolainen yritys tekee yhteistyötä VTT:n ja Turun yliopiston kanssa, tuloksena jo testi joka tunnistaa sinilevien maksamyrkyt
Lämmin kesäsää on monelle mieleen, mutta helteen takia villiintyvät sinilevät mökkirannassa eivät ole niin mieluisia. Uiminen sinileväpitoisessa vedessä tai altistuminen sille voivat aiheuttaa monia oireita, kuten päänsärkyä, iho-oireita, silmä-, kurkku- ja korvaärsytystä sekä kuumeilua, oksentamista ja ripulia. Sinilevän havaitseminen ei kuitenkaan tarkoita, että vaaraa oireille välttämättä olisi. Suomen ympäristökeskuksen ryhmäpäällikön Marko Järvisen mukaan noin puolet sinileväkukinnoista ovat myrkyllisiä.
Ennen sinilevän myrkyllisyyden testatakseen on pitänyt lähettää näyte viranomaisille, ja tuloksissa saattoi kestää. Salolainen yritys Salofa Oy on kehittänyt yhteistyössä VTT:n ja Turun yliopiston kanssa pikatestin, jonka avulla voidaan vartissa todeta, onko leväkukinnassa maksamyrkkyjä. Sinilevät saattavat tuottaa useita eri myrkkyjä, jotka voidaan karkeasti jakaa maksa- ja hermomyrkkyihin. Maksamyrkkyjen on arvioitu olevan yleisempiä kuin hermomyrkkyjen.
Salofa Oy:n pikatesti maksamyrkkyjen varalle on jo myynnissä. Yritys jatkaa yhteistyötään tutkimuslaitosten kanssa ja pyrkii saamaan ensi kesänä markkinoille myös pikatestin hermomyrkkyjen varalle. Kiinnostusta pikatesteihin on löytynyt myös maapallon toiselta puolelta Australiasta, missä hitaasti virtaavien jokien sinilevät myrkyttävät karjaa.
Lue lisää