Satakunnan ilmastopäästöt vähenivät 5 prosenttia vuonna 2019

Etusivu / Ilmasto / ilmastonostot / Satakunnan ilmastopäästöt vähenivät 5 prosenttia vuonna 2019
Satakunnan ilmastopäästöt vähenivät 5 prosenttia vuonna 2019

Satakunnan ammattikorkeakoulun 1.6.2021 julkaiseman artikkelin mukaan Satakunta saavutti  5 prosentin vähennyksen vuonna 2019 edellisvuoteen 2018 verrattuna. Satakunnan kunnista Harjavalta vähensi edellisvuoteen verrattuna eniten kokonaispäästöjä (8 %) sekä päästöjä per asukas (7 %).

Suurin pudotus Suomen ilmastopäästöissä tapahtui sähkön käytön päästöissä, koska sähköntuotannon päästöt laskivat Suomessa merkittävästi. Myös kaukolämmön , teollisuuden ja tieliikenteen päästöt laskivat, kun taas työkoneiden, maatalouden ja vesiliikenteen päästöissä kehitys ei ollut yhtä myönteistä. Satakunnassa ilmastopäästöjen pudotukset noudattelivat kansallista linjaa, kulutussähkön sekä sähkölämmityksen päästöjen vähetessä 21 ja 20 prosenttia edellisestä vuodesta. Satakuntalainen teollisuus on tehnyt merkittävää työtä päästövähennyksien suhteen ollen Satakunnassa prosentuaalisesti eniten päästöjä (24 %) vähentänyt sektori. Kokonaisuutena teollisuuden toimiala on vähentänyt 73 prosenttia ilmastopäästöjä vuoden 2005 tasosta.

– Päästölaskennan tulokset palvelevat kuntien ja alueiden omien päästötavoitteiden seurantaa ja uusien päästövähennystoimenpiteiden suunnittelua. Päästökehitys oli vuonna 2019 rohkaiseva, ja toivottavasti myönteinen kehitys jatkuu myös tulevina vuosina koronan jälkeen samalla tavalla. Kuntien ja alueiden kunniahimoiselle päästövähennystoiminnalle on mitä suurin tarve, sillä Suomen pitää täyttää EU:n kiristyvät päästövähennystavoitteet ja oma hiilineutraaliustavoite, sanoo HINKU-verkoston valtakunnallinen vastuujohtaja, professori Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskuksesta.

SYKE laskee vuosittain ilmastopäästöjen määrän ja kehityksen kaikille Suomen kunnille yhdenmukaisella laskentamenetelmällä. Helmikuussa 2020 julkaistun ALas-laskentamallin tulokset päivitettiin nyt vuosille 2005–2019. Laskenta on tarkoitettu tukemaan kuntien ilmastotyötä ja laskentamalleja päivitetään jatkuvasti. Ajantasainen laskennan menetelmäkuvaus on tutustuttavissa hiilineutraalisuomi.fi-sivuilla.

Myös laskennan ajantasaisuutta pyritään parantamaan ja tämän vuoksi SYKE julkaisee vuoden 2020 kasvihuonepäästöjen pikaennakon kesällä.

Lisäksi Suomen ympäristökeskus julkaisi huhtikuussa kuntien käyttöön kasvihuonekaasupäästöjen skenaariotyökalun (sivustolla hiilineutraalisuomi.fi).

 

Lue koko artikkeli Satakunnan ammattikorkeakoulun sivuilla

 

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *