Satakunnan ensimmäinen megawattiluokan aurinkovoimala tuotantoon

Etusivu / Ilmasto / Satakunnan ensimmäinen megawattiluokan aurinkovoimala tuotantoon
Satakunnan ensimmäinen megawattiluokan aurinkovoimala tuotantoon

Harjavaltaan Bolidenin käytöstä poistetun prosessijätteen läjitysalueen päälle valmistui tänä syksynä nimellisteholtaan 3,9 megawatin aurinkovoimala ja samalla rakentamiseltaan hyvin rajoitettu käytöstä poistettu alue sai järkevää uusiokäyttöä.

Kuonakasa aurinkovoimala-alueeksi

Bolidenilla on Harjavallan Suurteollisuuspuiston alueella useita prosessijätteen läjitysalueita, jotka käytöstä poistamisen jälkeen tulee ympäristöluvan mukaisesti suojata ja maisemoida. Rakentaminen näille näin syntyneille kummuille on hyvin rajoitettua. Maisemoitua kuonakasaa peittää tietyin säännöin rakennettu kaikkiaan reilun metrin vahvuinen mm. muovikalvosta ja erilaisista maakerroksista koostuva suojavaippa, jonka tehtävä on mm. estää sadeveden pääsy kasan sisälle ja liuottamaan sieltä mahdollisia epäpuhtauksia alueelta poistuviin hulevesiin. Samasta syystä kasan päälle rakentamisessa täytyy noudattaa erityistä varovaisuutta, ettei sen suojavaippaa rikota. Myös puut juurineen voisivat kasvaessaan rikkoa tämän rakenteen, minkä vuoksi alueen metsittyminen pitää käytännössä estää.

Uuden aurinkovoimalan myötä kyseisen kuonakasan viiden hehtaarin alueen metsittymisen estämiselle löytyy nyt toinenkin järkevä syy. Aurinkopaneelithan eivät tunnetusti pidä puiden tai muidenkaan elementtien varjoista. Tämä puuton ja lähes tasainen, ympäristöään selvästi korkeampi ja siksi tuulisempi alue on erinomainen paikka varjottomuudesta ja hyvästä ilmankierrosta pitävälle aurinkosähkön tuotannolle.

Lue lisää Kestävyysloikka-palvelusta »

Ilmakuva aurinkovoimala-alueesta.

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *