Järvikalat ovat herkullista ja terveellistä lähiruokaa
Apetit tuo markkinoille ammattikeittiöasiakkaille suunnatun järvikalapihvin. Sen tuotekehityksessä lähdettiin liikkeelle raaka-aineen eli särjen ja pikkuahvenen omasta hyvästä mausta.
”Kalan omaa makua ei haluttu peittää. Siksi pihviin kehitettiin kalan omaa makua vahvistava, pelkistetty ja perusmakuja korostava suolan, pippurin, kerman ja voin makuyhdistelmä”, kertoo Apetit Ammattilaisten markkinointipäällikkö Hanna Pere.
Järvikalapihvissä käytetyt särjet ja pikkuahvenet pyydetään hoitokalastuksessa. Hoitokalastus tervehdyttää vesistöjä ja vähentää vesistöjen rehevöitymistä. Kalakanta pysyy elinvoimaisempana ja monipuolisempana, kun elintilaa vapautuu suuremmille kaloille ja petokaloille.
”Pyhäjärvellä vuotuiset hoitokalastusmäärät ovat särjen osalta olleet noin 230 000 kiloa, ja suurin osa tästä määrästä toimitettu kaatopaikalle tai turkiseläinten rehuksi. Nyt Apetit jalostaa osan tästä määrästä järvikalapihveiksi rannassa sijaitsevassa pakasteruokatehtaassa. Raaka-aineen matka jalostukseen on hyvin lyhyt”, kiittelee Marko Jori Pyhäjärvi-instituutista.
Hoitokalastuksella on myös positiivisia työllisyysvaikutuksia. Lisääntyvä kotimaisen järvikalan jalostus ja käyttö vähentää tuontikalan käyttöä ja lisää kalastuksen työpaikkoja Suomessa. On arvioitu, että yksi uusi työpaikka kalataloudessa luo heijastusvaikutuksena alueen muille toimialoille yhden uuden työpaikan.