Salon elintarvikehankinnoissa vastuullisuuskriteereitä

Etusivu / Kehityspolut / Kestävät valinnat / Salon elintarvikehankinnoissa vastuullisuuskriteereitä

Salon kaupunki toteutti elintarvikehankintojen kilpailutuksen vuoden 2017-2018 aikana. Kilpailutuksessa käytettiin vastuullisuuskriteereitä, jotka edistävät eläinten hyvinvointia ja terveyttä, elintarviketurvallisuutta sekä ottavat huomioon hankinnan ympäristövaikutukset sekä sosiaalisen vastuullisuuden. Kilpailutuksen tuloksena myös elintarvikkeiden kotimaisuusaste parani.

Salon kaupunki tarjoaa päivittäin 14 000 ateriaa kouluissa päiväkodeissa, sairaaloissa ja vanhusten palvelutaloissa sekä palveluaterioina. Kilpailutuksen valmistelu aloitettiin keväällä 2017.

Kaupungin hankintapoliittisen ohjelman tavoitteiden mukaisesti Salon kaupunki tekee vastuullisia elintarvikehankintoja. Siksi ulkomaisilta elintarvikkeilta haluttiin kilpailutuksessa edellyttää samoja tuotanto-olosuhteita kuin Suomen elintarvikelainsäädäntö edellyttää kotimaisiltakin tuottajilta.

– Motiva oli juuri julkaissut vastuullisten elintarvikkeiden hankintaoppaan, josta saimme helposti poimittua konkreettisia kriteeriehdotuksia, ts. hankintasuunnittelija Maria Kulmala Salon kaupungilta kertoo. Tavoitteena oli mahdollistaa tarjouskilpailuun osallistuminen myös pienille paikallisille tuottajille.

Tavoitteena hankkia vastuullisesti tuotettuja, laadukkaita elintarvikkeita

Kaupunki järjesti kesäkuussa 2017 markkinavuoropuhelutilaisuuden, jossa yritysten oli mahdollista kommentoida ja keskustella tarjoukseen suunnitelluista kriteereistä. Kulmalan mukaan vastuullisuuskriteereiden käyttämisestä hankinnassa saatiin yrityksiltä paljon kiitosta ja positiivista palautetta.

– Yrityksissä pidettiin hyvänä sitä, että myös ulkomaisilta tuottajilta vaaditaan samaa kuin suomalaisilta, hän sanoo.

Konkreettisia kriteereitä asetettiin esimerkiksi tuotantoeläinten antibioottien käytölle, siansaparoiden typistämiselle ja broilereiden jalkapohjaindeksin seurannalle. Broilereiden jalkapohjaindeksi on hyvä indikaattori eläinten hyvinvoinnista. Nämä olivat kilpailutuksessa ehdottomia vaatimuksia, eli kaikilta tarjouksen jättäneiltä edellytettiin samaa.

Elintarvikkeiden kotimaisuusaste nousi

Kilpailutuksen tuloksena Salon kaupungin ruokapalveluyksiköiden käyttämät kaikki kokolihatuotteet ovat kotimaisia. Myös broilerin liha on jatkossa kotimaista ja kaikkiaan kaupungin ruokapalveluissa käytettyjen elintarvikkeiden kotimaisuusaste parani.

Siitä huolimatta, että pientuottajien mahdollisuuksiin osallistua kilpailutukseen oli kiinnitetty erityistä huomiota ja Yrityssalo järjesti erillisen tilaisuuden, jossa yrityksiä ohjeistettiin julkiseen tarjouspyyntöön vastaamisessa, ei paikallisilta tuottajilta saatu tarjouksia. Tämä yllätti myös Kulmalan.

Lue lisää > Motiva