Yle keräsi muutaman muistutuksen kansallispuistojen syksyisille kävijöille
Syyskuussa lämpimimmät retkeilysäät ovat jo takana päin, mutta osa nauttii vaeltamisesta viileämmässä ja myöskin ruskan upeat värit houkuttelevat vielä luonnon helmaan. Lapissa on jo menossa ruskaviikot, jotka houkuttelevat vaeltajia alueen kansallispuistoihin kuten Pallas-Ylläkselle ja Urho Kekkosen kansallispuistoon. Varsinkaan aloittelevilla retkeilijöillä ei välttämättä ole vielä kansallispuistojen käyttäytymissäännöt ja -normit selviä ja konkareidenkin on hyvä välillä virkistää muistiaan.
Yle kokosi artikkelissaan muutamia huolestuttavia trendejä. Monet retkeilijät kokoavat muistomerkkejä, käytännössä kivikasoja, tuntureiden laeille Lapissa. Tällainen muistomerkkien kokoaminen voi kuitenkin vaurioittaa tuntureiden muutenkin koetuksella olevia päälakia. Tuntureiden huiput altistuvat luonnonvoimille sekä ihmistoiminnan aiheuttamalla rasitukselle.
Rakennelmien tekeminen on luonnonsuojelulain perusteella kielletty kansallispuistoissa ja muilla luonnonsuojelualueilla. Lainrikkomisen lisäksi rakennelman edistämisellä on voi olla haitallisia vaikutuksia tunturin maanpeitteen muodostumiin, kuten kuviomaihin, sekä muinaisjäännöksiin, kuten vanhoihin rajapyykkeihin.
Luonnossa liikkumisen ja vaeltamisen periaatteena on, ettei itsestä jätetä mitään jälkiä luontoon. Jos haluaa jättää muille todisteen vaelluksestaan, kannattaa se tehdä kirjoittamalla autiotupien ja muiden majoituspaikkojen vieraskirjoihin. Jälkeensä ei ole suotavaa jättää myöskään roskia, pulloja tai tupankantumppeja. Myös rantavedessä pesuaineilla tiskaaminen jättää jälkensä vesiympäristöön.
Lisää vinkkejä retkeilijän etikettiin Ylen jutusta: Retkeilijöiden tapa kasata kiviä tuntureille rikkoo lakia – kivipinot vahingoittaneet muinaismuistoja (5.9.2018)