Paraisten kaupungilla ollaan tyytyväisiä LED-katuvaloihin

Etusivu / Ilmasto / Energia / Paraisten kaupungilla ollaan tyytyväisiä LED-katuvaloihin
Paraisten kaupungilla ollaan tyytyväisiä LED-katuvaloihin

Paraisten kaupunki on vähentänyt sähkönkulutusta ja alentanut katuvalaistuksen kustannuksia vaihtamalla vanhat katulamput led-valoihin. Paraisten kaupungin vastuulla on noin 4700 katuvalaisinta, joista jo 3000 toimii led-lampuilla. Valaisimien vaihto led-lamppuihin on vähentänyt valaisinkohtaista sähkönkulutusta puoleen entisestä, joidenkin valaisimien kohdalla jopa 70%!

Pyörätien valaistus Paraisilla. Kuva: Paraisten kaupunki, Matias Jensén.
Kuva: Paraisten kaupunki, Matias Jensén.

Led-tekniikka on kehittynyt nopeasti ja samalla valaisinten hankintahinnat ovat pudonneet. Yhden led-valaisimen hankintahinta vaihtelee nykyään 130-200 € välillä. Koska valaisimet ovat perinteisiä lamppuja tehokkaampia, ne maksavat itsensä takaisin pienempinä sähkölaskuina noin 1-5 vuodessa.

Kiinnostus valaisintekniikan uusimiseen heräsi, kun elohopean myynti loppui vuonna 2015. Paraisilla oli jo 2007 otettu käyttöön joitakin led-valaisimia, joten niistä oli jo kokemusta. Ledien kestävyydestä kertoo se, että 2007 käyttöön otetut ledit ovat yhä käytössä.

Laaja valaistuksen uudelleensuunnittelu ja valojen vaihto on toteutettu tiiviissä yhteistyössä kunnossapitourakoitsija DU-tec Oy:n kanssa vuodesta 2018 alkaen. Yhteistyö on osoittautunut toimivaksi ja se on ollut tärkeää projektin onnistumiselle. Kaupungin päättäjät ovat myös alusta asti pitäneet asiaa tärkeänä ja sitoutuneet toteutukseen. Sähkön käytön vähentämisen ansiosta sähkökustannukset eivät ole nousseet, vaikka energian hinta on noussut. Lisäksi led-valojen käyttö on vähentänyt kunnossapitotarvetta, mikä osaltaan myös alentaa kustannuksia. Liikenneturvallisuuskin on parantunut uusien suunnitteluratkaisujen ansiosta.

”Valaisimien uusimisen ja vaihtamisen lisäksi olemme asentaneet valaistuksen suojateille. Se tuo lisää turvallisuutta ja suojatiet näkyvät paremmin katuympäristössä. Olemme myös kokeilleet, miten pelkkä kevyenliikenteenväylän valaistus toimii, ja miten käyttäjät ottavat sen vastaan. Kokeilussa kevyenliikenteenväylän viereinen ajorata on ilman valaistusta. Jos tämä on toimiva toimintatapa, niin valaisemme tulevaisuudessa vain kävely- ja pyöräilykadut” kertoo Paraisten kaupungin yhdyskuntainsinööri Matias Jensén.

Paraisten kaupungin päätös vaihtaa katuvaloihin led-valaisimet on loistava esimerkki onnistuneesta energiansäästöteosta. Julkaisimme tämän artikkelin myös Energia- ja materiaaliloikka -sivustolla, jossa yritykset, kunnat, yhdistykset ja tavalliset kuluttajat voivat kertoa, millaisilla ”loikilla” ovat onnistuneet pienentämään hiilijalanjälkeään. Sivustolla on paljon mielenkiintoisia tarinoita ja kekseliäitä ratkaisuja, joiden joukosta voi löytää tukea oman loikan tekemiseen!

 

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.