Opiskelijat mukaan virtavesikunnostukseen Kankaanpäässä!

Etusivu / Luontouutiset / Opiskelijat mukaan virtavesikunnostukseen Kankaanpäässä!
Opiskelijat mukaan virtavesikunnostukseen Kankaanpäässä!

Lokakuun lopulla tehtiin Kankaanpään Juurakkoluomassa virtavesikunnostuksia LIFE Revives -hankkeen ja Helmi-elinympäristöohjelman pienvesi ja rantaluonto -teeman toimesta. Paikalliset opiskelijat Honkajoen yhteiskoulusta pääsivät opettelemaan virtavesikunnostusta käytännön töillä.

Virtavesikunnostukset tarkoittavat monien eri menetelmien käyttöä, joilla virtaavia vesiä pyritään palauttamaan kohti luonnontilaa ja monipuolistamaan vesielinympäristöä lajiston elvyttämiseksi. Menetelmiä on monia ja usein puroilla kunnostustöitä voidaan tehdä käsityönä ilman suurempia koneita. Esimerkiksi taimenten kutusoraikkojen teko ja pohjan pehmennys Hartijoki-menetelmällä on yksinkertaisia käsin tehtäviä kunnostustöitä, joilla on kuitenkin suuria vaikutuksia virtavesilajistolle.

Puro, jossa ämpäri ja lapio.
Virtavesikunnostuksissa hyödynnetään useita eri menetelmiä.

Ennen kunnostuksia LIFE Revives -hanke oli yhteydessä Honkajoen yhteiskouluun, jolla on vahva ympäristökasvatuksen linja. Hankkeeseen kuuluvat koululaisvierailut ja raakkutietoisuuden levittäminen, johon käytännön opetus mm. raakkujen ja taimenten elinympäristön parantamisesta istuu hyvin. Opiskelijaryhmä saatiin mukaan kunnostustöihin opettelemaan erilaisia menetelmiä, joita yleisesti käytetään virtavesikunnostuksissa.

Kunnostukset Juurakkoluomalla tilasi Varsinais-Suomen ELY-keskus ja kilpailutuksen jälkeen urakoitsijaksi valikoitui Raktiva Oy. Työ aloitettiin huolellisella maastokatselmuksella, jossa todettiin puron tila esimerkiksi vedenkorkeuden osalta. Kunnostuskohteiden paikat suunniteltiin ennen töiden alkua ja osin töiden aikana. Juurakkoluoma virtaa purokanjonissa, jonka penkereet ovat hyvin jyrkät. Soran kuljetusta varten jouduttiin kehittelemään uusia menetelmiä maastossa. Rakennusmuovista ja tukeista saatiin tehtyä kiviliukumäki, jolla soran ja kivien kuljettaminen helpottui huomattavasti.

Kiviliukumäki metsässä.
Kiviliukumäellä saatiin tehokkaasti kuljetettua kiviä jyrkkää rinnettä pitkin kohti puroa.

Opiskelijat saatiin paikalle torstaiaamuna kirpeässä säässä. Nuoret oppivat ELY-keskuksen asiantuntijoiden ja Raktiva Oy:n kunnostajien ohjauksessa virtavesikunnostuksista. Virtavesikunnostuksia varten varusteet olivat työhanskat ja saappaat, jotta työn touhussa ei tule kylmä. Päivä aloitettiin kertomalla taustaa virtavesikunnostuksille ja millaisia hyötyjä toimilla pyritään saavuttamaan.

Pian päästiinkin jo työn touhuun siirtämällä kiviä liukumäen avulla lähemmäksi puroa. Kiviliukumäki herätti iloa ja hilpeyttä nuorissa. Opiskelijoiden avulla saatiin nopeasti siirrettyä kivet puroon ja luotua taimenten poikasille kivillä piilopaikkoja. Kivet myös monipuolistavat puroa ja niihin voi ajan myötä kasvaa vesisammalia.

Tämän jälkeen lähdettiin työskentelemään pienemmissä työryhmissä ja työryhmiä kierrätettiin, jotta kaikki pääsisivät kokeilemaan erilaisia kunnostusmenetelmiä. Osa nuorista jäi tekemään niin kutsuttuja puusuisteita Raktiva Oy:n ja ELY-keskuksen asiantuntijan kanssa. Suisteet puhdistavat puron pohjaa ohjaamalla hiekkaa pois ja pitämällä rakennetut kutusoraikot hiekasta vapaana.

Opiskelijoiden avulla saatiin useampi puusuiste asennettua puroon ja työ edistyi huimaa vauhtia. Puumateriaali kuljetettiin liukumäkeä pitkin ja asennettiin käsin puroon. Erikokoisten puunrankojen asettelu vaati voimaa, mutta usein puu solahti mukavasti paikoilleen puroon ilman suurempia ongelmia.

   Puro metsässä.  Puusuisteita purossa.

Kiviä ja puusuisteita saatiin puroon huima määrä opiskelijoiden kanssa.

Toisessa ryhmässä päästiin kokeilemaan taimenen kutusoraikon tekemistä hyödyntämällä puron omaa soraa. Ensin puron pohjaa pehmennettiin talikolla, ja lapiolla täytettiin seulaämpäreitä, joilla huljuteltiin sora hiekasta ja muusta kiintoaineesta puhtaaksi. Hiekka tukkii soraikkojen välit, jolloin taimenen kutu ei onnistu. Työrooleja vaihdeltiin, jolloin kaikki pääsivät kokeilemaan eri vaiheita. Neljän hengen voimin saatiin nopeasti putsattua noin 2mx4m ala puron pohjaa.

Kolme opiskelijaa lisäämässä kiviä puron pohjalle.
Opiskelijoita opettelemassa virtavesikunnostuksia.

Käytännön oppiminen on mielekäs tapa saada monipuolisempia ja selventäviä näkökulmia opiskeltaviin aiheisiin. Esimerkiksi ekologian ja ekosysteemien aihepiiriin käytännön kunnostustyöt istuvat hyvin ja tällä tavalla opitaan kirjojen ulkopuolelta, mitä elinympäristöjen kunnostus ja kytkeytyneisyys tarkoittaa. Tuntui, että myös opiskelijat nauttivat, kun saivat viettää vähän erilaisen aamupäivän luonnossa.

Aluekoordinaattori Lotta Mäkinen
LIFE Revives
Varsinais-Suomen ELY-keskus
lotta.makinen@ely-keskus.fi
+358 295 022 161

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *