Nakkila hankkii aurinkovoimalan

Etusivu / Ajankohtaiset / Nakkila hankkii aurinkovoimalan
Nakkila hankkii aurinkovoimalan

nakkilan-sosiaalitstoNakkilan kunta vastaa Mynämäen ja Maskun aurinkoenergiahaasteeseen. Kunnanviraston sosiaalitoimistorakennuksen katolle asennetaan aurinkosähköjärjestelmä ensi keväänä 2017.

– Voimalan pinta-alan on 120 neliötä ja sen teho vastaa kunnan virastorakennusten kesäaikaista pohjakuormaa. Hyvin toimivan aurinkovoimalan on arvioitu tuovan noin 10 prosentin säästön, kertoo ympäristösihteeri Kari Ylikoski Nakkilan kunnasta.

Nakkila lähti mukaan SYKEn yhteishankintaan

Suomen ympäristökeskus SYKE on organisoinut aurinkosähköjärjestelmien kimppahankinnan, johon se on kutsunut mukaan kaikki Suomen kunnat ja kuntien omistamat yhtiöt. Ensimmäisessä ilmoittautumisvaiheessa SYKEn ja Kuntahankintojen yhteishankintaan lähti mukaan 34 kuntaa.

– Aurinkopaneeleiden toimittajien antamat tarjoukset ovat tällä hetkellä käsittelyssä ja paneelien toimittaja sekä hinta selviävät lähiaikoina, kertoo hankkeen vetäjä, suunnitteluinsinööri Pasi Tainio Suomen ympäristökeskuksesta.

Voimaloita asennetaan koulujen, päiväkotien, palvelukeskusten ja kaupungintalojen katoille. Lounais-Suomesta mukaan on lähtenyt Nakkilan lisäksi Laitila, Lieto ja Oripää. Kiinnostuneita kuntia otetaan edelleen mukaan.

Aurinkovoimalat maksetaan kuukausiveloituksella

Kuntien ei tarvitse investoida aurinkovoimaloihin itse, vaan kunnat maksavat kuukausiveloitusta, joka tulee suuruudeltaan olemaan suurin piirtein sama kuin voimaloiden tuottama säästö.

–  12 vuotta kestävän sopimuskauden jälkeen voimalat siirtyvät kunnalle. Voimaloiden käyttöiästä on tällöin jäljellä vielä reilusti yli puolet, kertoo Pasi Tainio.

– Tätä voisi kaiketi verrata kodinkoneen ostoon osamaksulla ilman käsirahaa, Pasi selventää.

Nakkila kannustaa muitakin kuntia mukaan

– Kuntien aurinkosähköjärjestelmien yhteishankinta on erinomainen tapa edistää aurinkovoimaloiden rakentamista Suomessa. Toivottavasti yhä useammat kunnat lähtevät mukaan aurinkosähköjärjestelmien rakentamiseen niille tarjotulla kustannusneutraalilla tavalla, toivoo Kari Ylikoski.

Aurinkovoimaloiden kimppahankinnat on kehitetty SYKEn koordinoimassa Hinku-hankkeessa.

Lue lisää
>> Haasteareena
>> HINKU-foorumi