MTK:n puheen­johtaja haluaa maa­tilojen päästöt selvään laskuun

Etusivu / Ajankohtaiset / MTK:n puheen­johtaja haluaa maa­tilojen päästöt selvään laskuun
MTK:n puheen­johtaja haluaa maa­tilojen päästöt selvään laskuun

Helsingin Sanomat kertoo jutussaan 2.8.2021 Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton (MTK) puheenjohtaja Juha Marttilan mietteitä ilmastonmuutoksesta. Marttila muistuttaa ilmastonmuutoksen vaikutuksista maatalouteen ja toivoo, että maataloustuottajat ryhtyisivät ilmastotoimiin vaikutusten hillitsemiseksi.

Tämän vuoden sateinen kevät ja helteinen kesä koettelevat jo maataloutta, ja sato on jäämässä pieneksi. Ilmastonmuutos pitäisi ottaa vakavasti. Ympäristöystävällisempien tuotteiden tuottaminen on mahdollisuus paitsi hillitä ilmastonmuutosta, myös menestyä markkinoilla.

”Jo nyt monella alalla markkinat maksavat huomattavasti enemmän tuotteista, joiden hiilijalanjälki on pienempi. Ilmiö on Marttilan mukaan lähitulevaisuudessa voimistumassa entistä enemmän myös elintarvikealalla.”

Samalla, kun muut sektorit ovat onnistuneet vähentämään ilmastopäästöjään, maatalouden päästöt ovat nousseet. Muutosta on tuomassa EU:n uusi ilmastolaki ja lisäksi MTK on luonnostellut omaa ilmastotiekarttaa. Marttilan mukaan maatiloilla ollaan erittäin kiinnostuneita ilmastotoimista ja kehittämishalua löytyy, mutta toimien konkretisoimiseksi tarvitaan tietoa ja investointeja.

Päästövähennysten lisäksi maataloudessa olisi potentiaalia hiilensidonnan lisäämiseen. Ympärivuotisella kasvipeitteisyydellä saataisiin paitsi sidottua päästöjä, myös sidottua ravinteita ja vähennettyä valumia vesistöihin.

Marttila peräänkuuluttaa kunnianhimoisia ilmastotoimia ja yhteisissä sopimuksissa pysymistä koko EU:n alueella, sillä muutoin markkinat saattavat pudota uudistusten tahdista ja uhkana on päästövähennysten toteuttaminen siirtämällä tuotantoa EU:n ulkopuolelle. Tämä ei olisi huoltovarmuuden kannalta kestävää ja vain siirtäisi päästöt muualle.

 

Lue alkuperäinen artikkeli Helsingin Sanomien sivuilla

 

 

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *