MMM: Kansallinen ruokastrategia luo yhteisen suunnan kohti kestävää ja kannattavaa ruokajärjestelmää

Etusivu / Ilmasto / MMM: Kansallinen ruokastrategia luo yhteisen suunnan kohti kestävää ja kannattavaa ruokajärjestelmää

MMM 16.12.2025: Kansallinen ruokastrategia 2040 on julkaistu. Strategian tavoitteena on luoda yhteinen, ohjaava ja mahdollistava viitekehys kestävän ja kannattavan ruokajärjestelmän rakentamiseksi.

Strategian visio on onnellisen ruuan maa. Onnellisen ruuan maa tekee hyvää ihmisille, eläimille ja ympäristölle. Tätä tavoitetta lähdetään rakentamaan vahvuuksiemme pohjalta, kuten huoltovarmuus, ruokaturva, teknologinen edelläkävijyyys ja osaaminen. Strategian tavoitteena on, että vuoteen 2040 mennessä Suomesta tulee johtava kestävien ruokajärjestelmien kehittäjä ja uudistaja ja ruuantuotanto on kannattavaa.

Suomi tunnetaan maailmalla ruokamaana ja ruokaa tuotetaan kotimaan markkinoiden lisäksi vientiin. Kansainvälistyminen ja viennin kasvu perustuvat korkeaan jalostusasteeseen ja kuluttajan lisäarvoa tuottaviin ruokateknologioihin. Tavoitteena on myös huoltovarmuuden turvaaminen, negatiivisten ympäristövaikutusten vähentäminen, luonnon monimuotoisuuden vahvistaminen ja väestön terveyden edistäminen.

”Strategia on tehty yhdessä laajalla joukolla, ja se antaa meille yhteisen suunnan ruokajärjestelmän kehittämiseksi. Se linjaa selkeästi, että Suomi on vuonna 2040 vahva ruokamaa. Strategian toteutuminen vaatii, että ruokaketju on tasapainossa ja alkutuotanto on kannattavaa. Konkreettiset askeleet eteenpäin muodostetaan keväällä toimenpanosuunnitelmassa.” toteaa maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah.

Lue lisää (mmm.fi) »

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *