Turun päiväkodeille ja kouluille on suunniteltu kestävän liikkumisen aktivointimalli, joka on tiivistynyt lausahdukseen: “Tietoa, taitoa, valintojen ääreen pysähtymistä sekä liikkumisen iloa!”.
Turussa huomattiin, että lasten pyöräilytaidot eivät ole enää itsestäänselvyys. Yhä useammin lyhyiden arkimatkojen kulkemista määrittelee kiireinen elämäntyyli ja mukavuudenhalu. Pyöräilytaitojen kehittämistä lähdettiin viemään eteenpäin moninaisin keinoin, ja suunnittelussa oli tärkeää, että pyöräily mahdollistetaan kaikille halukkaille.
”Ensin hankimme kaupungin yhteiseen käyttöön lasten pyöriä, jotka kaupungin työllisyyspalvelut ottivat osaksi toimintaansa huoltamalla ja kuljettamalla pyöriä tarpeen mukaan eri kohteisiin.”
– projektikoordinaattori Anna-Kaisa Montonen, Turun kaupunki
Toimenpiteet ovat osa SCALE-UP-hanketta. Hankkeen yksi arviointikriteeri oli lasten pyöräilytaidon kasvaminen toimenpiteiden myötä. Taitoja päätettiin arvioida lapsille hauskan pyöräilytaitoradan avulla yhteistyössä Turun ammattikorkeakoulun kanssa. Arviointi pohjautuu tieteellisiin artikkeleihin.
Pyöräilytaidot kehittyivät innostavin keinoin
Arviointi suoritettiin kahteen kertaan, ja mittausten väliin mahtui erilaisilla malleilla toteutettuja pyöräilytunteja sekä pyöräilytaidon osa-alueista viestimistä koteihin lapsille suunnatun pyöräilytaitokortin avulla. Pyöräilytaidot paranivat eniten lapsilla, joilla pyöräilytaito oli alkutilanteessa matalin, ja jotka olivat innostuneet pyöräilystä eniten.
Ilahduttavinta toimenpiteessä olikin jälleen todeta, kuinka suuri merkitys lasten innostumisella on taitojen kehittymiseen! Kaiken kaikkiaan 86 % radalle osallistuneista lapsista kokivat innostuneensa pyöräilystä enemmän.
”Jatkamme edelleen lasten pyöräilytaitojen kehittämistä. Sekä kokeilussa että mietinnässä onkin erilaisia toimenpiteitä, jotta saisimme mahdollistettua kaikille lapsille pyöräilyn myös vapaa-ajalla. Tutkimme myös paraikaa, saammeko lisättyä koulumatkojen pyöräilyä tekemällä arkisesta matkasta hauskemman.”
Syksyllä yhdelle koulumatkareitille asennettiin pyöräilytaitoradalta tuttuja elementtejä. Näiden tuloksia ja laajentamista perataan keväällä 2025.
Turun kaupunki on partnerina Euroopan komission rahoittamassa ja kesällä 2025 päättyvässä SCALE-UP-hankkeessa, joka pitää sisällään kymmenen erilaista kestävää liikkumista edistävää toimenpidettä. Yksi toimenpiteistä on kestävän liikkumisen aktivointimallin suunnittelu Turun päiväkodeille ja kouluille.
Lisätietoja
turku.fi/scale-up
Projektikoordinaattori Anna-Kaisa Montonen
anna-kaisa.montonen@turku.fi