Kuntien ilmastopäästöjen skenaariotyökalu päivitetty – maatalouden toimenpiteet mukana

Etusivu / Ilmasto / Kuntien ilmastopäästöjen skenaariotyökalu päivitetty – maatalouden toimenpiteet mukana
Kuntien ilmastopäästöjen skenaariotyökalu päivitetty – maatalouden toimenpiteet mukana

Suomen ympäristökeskus Syke on julkaissut uuden version kasvihuonekaasupäästöjen skenaariotyökalusta (ALasSken). Työkalussa kaikki aineistot on päivitetty vuoteen 2020 ja perusskenaarion oletukset on tarkistettu.

Suurin uudistus edeltävään työkaluversioon on maatalouden skenaario-ominaisuuksien lisäys. Työkalussa käyttäjä voi määrittää eri eläinmäärien muutoksen, ilmastorehun käytön nautojen ruokinnassa, epäorgaanisen typpilannoitteen käytön sekä toimenpiteitä turvepelloilla.

Tieliikenteen osalta päivitettiin käyttövoimajakaumat kuvaamaan viimeisimmän fossiilittoman liikenteen tiekartan lukuja. Henkilöautojen ajosuoritemallinnus on muokattu siten, että se kuvastaa suoremmin alueen yhdyskuntarakenteen ominaisuuksien ja ajosuoritteen välisiä yhteyksiä.

Skenaariotyökalu tukee kuntien ilmastosuunnitelmien laatimista

Joulukuussa 2022 eduskunta hyväksyi ilmastolain täydennyksen, jossa kunnille säädetään velvoite laatia ilmastosuunnitelmat. Samassa yhteydessä säädettiin Syken viranomaistehtäväksi kuntien päästötietopalvelun ylläpito. Päästötietopalvelulla tarkoitetaan vuotuista alueellista käyttöperäisten kasvihuonekaasupäästöjen laskentaa ja siihen liittyvän skenaariotyökalun (AlasSken) tarjoamista kunnille.

Lue lisää Hiilineutraali Suomi -sivuilta (hiilineutraalisuomi.fi)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *