Kunnilta odotetaan paljon myös ilmastotyössä

Etusivu / Ilmasto / Kunnilta odotetaan paljon myös ilmastotyössä
Kunnilta odotetaan paljon myös ilmastotyössä

Kevään aikana on julkaistu kaksi selvitystä kuntien roolista ja tarpeista ilmastotyössä. Ympäristöministeriö pohtii, miten kirittää erilaisin ohjauskeinoin kuntia parempaan suoritukseen. Kunnat tarvitsevat suunnitelmallisuutta, resursseja sekä avointa yhteistyötä.

Kuntaliitto toteutti vuoden 2021 lopulla selvityksen kuntien ja maakuntien ilmastotyön tilasta. Selvitystä täydennettiin kevään 2022 aikana haastatteluin.

Kunnissa ilmastokoordinaattoreiden palkkaaminen on yleistynyt. Merkittävin haaste on kuntien yleinen taloustilanne. Hankevoimin käynnistetty työ ei kanna, vaan tarvitaan suunnitelmallista työtä ja pysyvää rahoitusta. Varsinais-Suomessa Valonia toimii kuntien merkittävänä apuna. Lukuisissa kunnissa on kevään aikana ollut meneillään ilmasto- ja ympäristöohjelman laadinta tai päivitys.

Lue Anna von Zweygbergkin kirjoittamasta katsauksesta 21.6.2022 (valonia.fi)

Ympäristöministeriö tilasi syksyllä 2021 selvityksen siitä, millaisin ohjauskeinoin valtio voisi parhaalla mahdollisella tavalla kirittää kuntien ilmasto- ja kiertotaloustyötä. Valonia toi mukaan hankkeeseen kuntakentän ääntä.

Kuntien moninaisuus näkyy sekä haasteissa että ratkaisuissa. Kunnat eivät ole yhtenäinen tasavahva joukko. Tämän vuoksi ohjauksen ja kannustimien olisi mukauduttava erilaisiin tarpeisiin. Edelläkävijäkuntien sparraus ei riitä. Toiset kunnat tarvitsevat apua toimien käynnistämiseen. Ohjauskeinojen valikoimaa ja kohdentamiseta tulisi kehittää.

Lue lisää Anni Lahtelan ja Riikka Leskisen kirjoituksesta 14.6.2022 (varsinais-suomi.fi)

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *