Hiilipelto-ryhmissä perehdytään ilmastokestävän maatalouden menetelmiin – haku auki helmikuun loppuun

Etusivu / Ilmasto / Hiilipelto-ryhmissä perehdytään ilmastokestävän maatalouden menetelmiin – haku auki helmikuun loppuun
Hiilipelto-ryhmissä perehdytään ilmastokestävän maatalouden menetelmiin – haku auki helmikuun loppuun

Varsinais-Suomessa käynnistyi viime vuonna viljelijöille suunnattu Hiilipelto-pienryhmäneuvonta, joka kokoaa yhteen viljelijät, neuvojat, tutkijat ja muut asiantuntijat. Toiminnan tavoitteena on edistää hiilen sidontaa ja muita ilmastokestävän maatalouden toimia käytännönläheisesti alueemme tiloilla.

Nainen tutkii peltoa kyykyssä.Pienryhmät kokoontuvat kahdeksan kertaa noin kolmen kuukauden välein syksyyn 2024 asti. Kaksi ensimmäistä ryhmää käynnistyi viime lokakuussa ja mukaan on lähtenyt jo 22 tilaa. Viljelijöiden kiinnostuksen ja tilojen lähtökohtien mukaan ryhmissä perehdytään esimerkiksi hiilensidontaan, maan kasvukunnon parantamiseen, pellon vesitalouteen ja sadontuottokykyyn sekä niiden taloudellisiin vaikutuksiin. Tavoitteena ryhmissä on vaihtaa kokemuksia, oppia yhdessä tilan kehittämistyöstä sekä löytää tilakohtaisesti sopivia menetelmiä ja käytäntöjä ilmastokestävyyden lisäämiseksi.

 

Kolmas Hiilipelto-ryhmä käynnistyy maaliskuussa ja ilmoittautuminen on auki 28.2. asti

 

Kaksi kättä sänkipellolla.Uuteen Hiilipelto-pienryhmään etsitään nyt viljelijöitä ja mukaan mahtuu noin kymmenen tilaa. Tapaamisia suunnitellaan ilmoittautuneiden toiveiden mukaan. Pienryhmissä käydään läpi esimerkiksi hiilikartoitusta, viljelysuunnittelua, Lumovesi-, Ympäristökioski- ja muita tilan suunnittelutyökaluja, maan viljavuutta ja rakennetta, vesienhallintaa sekä hiililaskentaa ja ympäristötoimien taloudellisia vaikutuksia.

Ryhmään valitaan myös yksi seurantatila, joka saa yhteisen toiminnan lisäksi ProAgrian asiantuntijoilta tilakohtaista neuvontaa ja laajoihin maaperäanalyyseihin perustuvia kohdennettuja neuvoja ja toimenpide-ehdotuksia omalle tilalle. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan Kolmas Hiilipelto-viljelijäryhmä käynnistyy maaliskuussa – haku auki! – Valonia

ProAgrian, MTK-Varsinais-Suomen ja Valonian/Varsinais-Suomen liiton Tieto käyttöön, hiili peltoon (HIILIPELTO) -yhteishankkeessa edistetään käytännönläheisesti ja tietoon perustuen tilatason ilmastotoimenpiteitä, hiilensidontaa ja ilmastonmuutokseen sopeutumista. Hanke on käynnissä 1.4.2022–15.10.2024.

Lue lisää hankkeen aloitustiedotteesta (21.4.2022) Ilmastokestävyyttä varsinaissuomalaisille maatiloille – viljelijöitä kutsutaan mukaan pienryhmäneuvontaan – ePressi. Toimintaa rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö osana Hiilestä kiinni –ilmastotoimenpidekokonaisuutta, jolla pyritään vähentämään maa- ja metsätalouden ja muun maankäytön kasvihuonekaasupäästöjä ja vahvistamaan hiilinieluja ja -varastoja.

 

Logobanneri: ProAgria, MTK, Nappaa hiilestä kiinni, Valonia, Maa- ja metsätalousministeriö

 

 

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *