Kestävyysloikka: SAMKin Porin kampuksen energiaratkaisuilla kohti hiilineutraaliutta

Etusivu / Ilmasto / Kestävyysloikka: SAMKin Porin kampuksen energiaratkaisuilla kohti hiilineutraaliutta
Kestävyysloikka: SAMKin Porin kampuksen energiaratkaisuilla kohti hiilineutraaliutta

SAMKin Porin kampuksen ja Keskon K-supermarket Kampuksen vuokraamassa rakennuksessa on vuosien 2020-2021 aikana uusittu lämmitysjärjestelmä. Uudessa hybridilämmitysjärjestelmässä kaukolämmön korvaajaksi ja rinnalle on otettu käyttöön lauhde-, maa- ja ilmavesilämpöratkaisuja, joilla voidaan myös viilentää rakennusta.

Koko rakennuksen lämmitys on jaettu kahteen erilliseen lämmitysverkostoon, joista A- ja B-osien lämmitys tuotetaan uudessa ratkaisussa maa- ja ilma-vesilämpöpumppujen sekä kaukolämmön yhdistelmällä ja C-osan lämmitys vastaavasti kaupan kylmälaitteiden lauhdelämmöllä, ilma-vesilämpöpumpuilla (2 kpl) ja kaukolämmöllä. Ideana mitoituksessa on ollut, että lämmityksen peruskuorma tuotetaan uusilla järjestelmillä ja kaukolämpöä käytetään huippulämmöntarpeen kattamiseen.

Kaukolämpö toimii edelleen myös varajärjestelmänä muun järjestelmän mahdollisten häiriöiden varalta. Käytännössä yli 85% lämmitysenergiasta on mahdollista tuottaa ns. omalla lämmöllä. Vuosien lämmitystarpeet vaihtelevat merkittävästi, mutta esimerkiksi vuonna 2022 kiinteistön kokonaislämmitysenergiankulutus oli n. 3800 MWh, josta 86% tuotettiin omalla lämmöllä ja loput 14% kaukolämmöllä.

Lämmityksen lisäksi hybridijärjestelmä mahdollistaa myös passiivisen ja aktiivisen jäähdytyksen. Passiivisessa jäähdytyksessä (vain A- ja B-osat) voidaan tarvittavaa kylmää tuottaa ilman maalämpöpumpun aktiivista toimintaa kierrättämällä maalämpöpiirin keruunesteen kylmää suoraan lämmönvaihtimen kautta lämmitys/jäähdytysverkostoon. Aktiivisessa jäähdytyksessä, kun passiivisen jäähdytyksen kapasiteetti ei enää riitä, voidaan maalämpöpumpun käytöllä siirtää sisältä enemmän lämmitys/jäähdytysverkoston lämpöä maalämpöpiirin keruunesteeseen ja edelleen lämpökaivoihin varaten samalla lämpöä takaisin kallioperään. Kallioperä toimii siis akkuna sekä lämmitys- että viilennysenergialle.

SAMKin hiilijalanjäljestä suurimman osan muodostavat kiinteistöjen energiankulutus ja matkustaminen. Uuden ratkaisun myötä kiinteistön energiankulutuksen hiilidioksidipäästöt laskivat yli 90% verrattaessa vuosien 2020 ja 2022 kaukolämmön kulutusta ja sen päästöjä.

Lue lisää (kestavyysloikka.fi) »

Satakunnan ammattikorkeakoulun kampuksen A-osan rakennukset.
SAMKin Porin kampuksen uutta A-osaa. Kuva: Veera Korhonen

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *