Vesiensuojelun kannalta ei ole yhdentekevää mitä ruokalautaselle kasataan. Jo yhdellä kasvisruokapäivällä viikossa pystyt vähentämään osaltasi vesistöihin päätyvää kuormitusta.
Lihantuotanto kuormittaa vesistöjä
Eläinten kasvattaminen ihmisravinnoksi kuluttaa huomattavasti enemmän luonnonvaroja ja vaatii paljon enemmän maa-alaa kuin pelkän kasvisravinnon tuottaminen. Yleistäen, yhden lihakilon tuottaminen vaatii jopa 10 kiloa kasvirehua. Ravinteiden kierrättäminen tuotantoeläinten kautta ihmisravinnoksi onkin energiataloudellisesti tehotonta, vaatii suuret tuotantopanokset ja paljon tilaa. Suomessa peltoalasta noin 4/5 on laitumina sekä rehuviljan ja nurmen viljelyssä. Suomeen tuotavasta soijasta 85 % käytetään eläinten rehuksi.
Lihantuotanto kuluttaa myös paljon vettä (jopa 5000 l/tuotettu lihakilo) ja toisaalta se tuottaa suuret määrät jätevettä. Lihantuotannon vähentämisen kautta myös lantaa muodostuu vähemmän ja ravinnepäästöt vesiin vähenevät. Kotieläinten lantaa syntyy vuosittain Suomessa miljoonia tonneja. Tilakoot ovat kasvaneet niin, että yhdellä tilalla voi olla satoja nautoja tai sikoja. Suomessa keskimäärin puolet vesiin päätyvästä kuormituksesta tulee maataloudesta, Lounais-Suomessa jopa enemmän.
Pienet muutokset vaikuttavat vesien tilaan
Lihansyöntiä ei tarvitse lopettaa kokonaan, vaan vähentää ja korvata sitä kasvikunnan tuotteilla: palkokasveilla, viljatuotteilla ja kestävästi tuotetulla kalalla tai luonnonkaloilla. Kotimaisia hyviä kasviproteiinin lähteitä ovat esim. härkäpapu, herne ja hamppu ja nyt uusimpana tuotteena nyhtökaura. Soijatuotteista löytyy myös moneen tarkoitukseen hyviä vaihtoehtoja lihalle. Lisäksi Suomessa on loistavat sienestys- ja marjastusmahdollisuudet ja luonto on pullollaan maittavia villivihanneksia, kuten nokkosta, vuohenputkea ja voikukkaa, joista saa uusia makuja salaattiin ja lämpimiin ruokiin. Kasviksia tulisikin käyttää sesongin mukaan: talvella keskitytään juureksiin ja marjoihin ja kesällä nautitaan kauden tuoreesta tarjonnasta.
Kasvisten käytön lisääminen on terveellistä
Lihan kulutuksen vähentäminen ja kasvisten käytön lisääminen on terveyden kannalta hyvä teko. Suomalaiset syövät lihaa keskimäärin 76 kiloa vuodessa. Ravitsemussuositusten mukaan punaista lihaa (nauta, sika, lammas) ja lihavalmisteita tulisi syödä korkeintaan 500 g (kypsäpaino) viikossa. Kalaa tulisi syödä 2-3 kertaa viikossa ja kasviksia, marjoja ja hedelmiä runsaasti, ainakin 500 g päivässä. Luonnonkalan pyynti poistaa myös vesistöistä ravinteita.
Kasvissyönnin ei täydy olla ehdotonta tai mullistaa elämää kertaheitolla, vaan siihen voi tutustua pienin askelin itselle sopivaan tahtiin ja sopivia ruokalajeja etsien. Mieti mikä olisi sinulle ja perheellesi sopivin vaihtoehto: vähennättekö lihan ja maitotuotteiden kulutusta jokaisella aterialla, vai pidättekö esim. yhden kasvisruokapäivän viikossa? Tutun ruokareseptin muuttaminen kasvisruoaksi, kuten korvaamalla liha pavuilla ja värikkäillä kasviksilla, voi olla yllättävän helppoa ja hauskaa. Kokeile vaikka heti tänään!
Facebook: Vaikuta vesiin Nyt
Twitter: #vaikutavesiin
Lue lisää
>> Kasvisruokaa lautaselle
>> Vaikuta vesiin
>> Vegetariska dagen är veckans bästa dag
Video: Särki&Hauki, osa 3