Kalaherkut haltuun -hankkeessa koululaiset perkaa, paistaa ja maistaa kotimaista kalaa sekä tutustuvat kalaruuan alkulähteille
Satakunnassa keväällä 2019 käynnistynyt Kalaherkut haltuun -hanke on jatkona Kalaoppia kouluihin -hankkeelle, jossa koululaiset tutustuivat kotimaiseen lähikalaan ja sen käyttöön elintarvikkeena. Kalaherkut haltuun -hankkeessa tutustutaan kokonaisvaltaisemmin koko elintarvikeketjuun hupia unohtamatta.
Hankkeen neljän kunnan yhteistyökoulut (Porin Kuninkaanhaan koulu, Rauman Kourujärven koulu, Säkylän yhteiskoulu ja Huittisten Suttilan koulu) käyvät perehtymässä kaupalliseen kalastukseen, kalanjalostukseen tai kalan- ja vesistöntutkimukseen tutkimusinstituutissa. Lisäksi he ovat päässeet perkaamaan ja fileoimaan kalaa sekä valmistamaan kalaherkkuja maisteltaviksi.
Huittisten Suttilan koulun oppilaat pääsevät ongelle kokeilemaan onneaan Huittisten Kalakerholaisten johdattamina. Säkylän nuoret testaavat työpajassa erilaisia kypsennystapoja ja ottavat oppia pedagogisista kaloista.
Lisäksi hankkeessa kannustetaan kouluja liittymään Rauman haasteeseen, jossa Rauman koulut haastavat muut Lounais-Suomen koulut mukaan Koulujemme lähivedet -toimintaan. Hankkeessa lahjoitamme yhteistyökouluillemme Valonian laatimat hauskat Ötökkäkortit, joiden avulla koululaiset voivat tutustua lähivesiensä pieniin kavereihin.
Tavoitteenamme on, että hankkeen päätyttyä kouluihin jää materiaalia ja välineitä myöhempää käyttöä varten, jotta oppilaiden kannustaminen kalastusharrastukseen tai ruoanlaittoon olisi mahdollisimman helppoa ja innostavaa. Käytämme apunamme viestimme perille saamisessa verkkotyökaluja sekä ihan oikeita tapaamisia. Hyödynnämme jo tehtyä materiaalia ja tuotamme uutta.
Hyvä esimerkki keksinnöstämme on pedagogiset kalat, jotka antavat ytimekkäästi tietoa tärkeimmistä kalankäyttöön liittyvistä asioista. Olemme huomanneet, että keskittyminen herpaantuu aina tapahtumissa, niin kuulijoilla kuin puhujillakin, mutta pedagogisen kalan kyljessä lukee aina se toivottu viesti, josta keskustelu viriää uudelleen. Pilotoinnissa hyväksi on huomioitu myös erilaiset rastiradat, jotka kannustavat tutustumaan kalaan ja kalastukseen, unohtamatta maistamista.
Hupia on erilainen koulupäivä, onkiminen, kalastuksen pariin pääseminen ja kalaherkkujen maistaminen. Onnistuneesta projektista kertoo innostuneet ilmeet ja se, että kotonakin voisi jatkaa jo opittuja taitoja. Tai kuten keväällä kuulimme, moni suunnitteli kalareissuja mökkirantaan.
Hanketta hallinnoi ProAgria Länsi-Suomi ja toteuttaa Maa -ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Anna Kari sekä Länsi-Suomen kalatalouskeskuksen hydrobiologi Outi Kaski-Laakso. Eli kaksi erityisen innokasta naista, toinen tuntee kalat ja niiden anatomian ja toinen innostuu ruokakasvatuksesta ja ruoanlaitosta.