Jyrkkälän asuinaluetta korjataan esimerkillisellä yhteistyömallilla

Etusivu / Ajankohtaiset / Jyrkkälän asuinaluetta korjataan esimerkillisellä yhteistyömallilla

KOy Jyrkkälänpolun kohde Turussa on ainutlaatuinen Suomessa, sillä missään muualla ei ole vielä toteutettu asuinalueen korjaushanketta allianssimallin mukaisesti.

Jyrkkälän hankkeen tavoitteena on pidentää 1960- ja 1970-luvuilla valmistuneiden rakennusten elinkaarta, alentaa kiinteistöjen käyttökustannuksia ja parantaa asumisen laatua. Lisäksi tavoitteena on kohentaa alueen imagoa ja säilyttää sen houkuttelevuus kohtuuhintaista vuokra-asumista arvostavien lapsiperheiden ja senioreiden asuinalueena myös tulevaisuudessa.

Korjaushanke kohdistuu yli 600 vuokra-asuntoon ja lähes 20 rakennukseen. Siinä korjataan julkisivuja ja rakennusten tekniikkaa. Samalla pyritään vastaamaan muuttuviin asumisen vaatimuksiin ja tarpeisiin mm. uusimalla hissejä sekä tekemällä seitsemästä talosta esteettömiä. Kokonaisbudjetiltaan noin 30 miljoonan euron hanke etenee taloryhmittäin neljässä vaiheessa. Alueen noin 1 300 asukasta asuvat kodeissaan koko remontin ajan, mutta myös väistötiloja on tarjolla. Korjaustyöt alkoivat keväällä 2015 ja päättyvät vuonna 2018.

Yhteistyötä allianssimallilla

Jyrkkälän korjaushanke aloitettiin omien tarpeiden ja toiveiden selvittämisellä sekä määrittelemällä käytössä oleva rahamäärä. Myös asukkaille tehtiin kysely ja korjausten toteutustavaksi valittiin tilaajan kilpailuttama allianssiyhteistoimintamalli. Siinä rakentamiseen osallistuvat tahot muodostavat tilaajan kanssa yhteisen organisaation, allianssin.

Mallin mukaisesti hankesuunnitelma tehtiin vasta kun hanketoimijat oli kilpailutettu. Allianssimallin avulla pysytään tilaajalle luvatussa aikataulussa, hinnassa ja sovitussa laatutasossa. Hankkeen onnistumista mittaavia tulosalueita ovat aikataulussa pysyminen, työturvallisuustaso, virheetön luovutus, tavoitekustannus sekä asukastyytyväisyys.

KOy Jyrkkälänpolun toimitusjohtaja Marjatta Roth on sitä mieltä, että allianssimalli sopii hyvin laajoihin korjauskohteisiin. ”Allianssimallissa on parasta se, että hinta ja aikataulu pitävät laadusta tinkimättä. Toimintaperiaatteisiin kuuluu että, toimijat ovat selvillä toistensa töistä ja aikatauluista ja työt sujuvat yhteisesti sovittujen aikataulujen mukaan. Jos virheitä syntyy, ne korjataan heti. Yllätyksiltä ei aina välty, mutta ratkaisut saadaan sovittua yhdessä keskustellen.”

Roth katsoo myös, että Jyrkkälän toimintamallia voitaisiin hyödyntää muilla vastaavilla asuinalueilla. ”Koska korjaushanke on tiettävästi ensimmäinen näin laaja Suomessa asuinalueella toteutettu allianssihanke, kerromme mielellämme kokemuksistamme.”

Työtä seurataan ja valvotaan yhdessä

Kehitysvaiheessa hankesuunnitelmaa tehtäessä kaikki toteutukseen osallistuvat toimijat kokoontuivat yhteisiin suunnittelupalavereihin viikoittain. Tällä hetkellä tapaamisia on kahden viikon välein. Myös asukkaita kuullaan ja osallistetaan esimerkiksi avoimissa suunnittelutyöpajoissa. Tehdyt työt ja lopputuloksen laatu varmistetaan jokaisen työvaiheen päätyttyä yhteisesti sovituin mittarein avaintulosalueittain. Periaatteena on virheetön luovutus. Virheet korjataan heti jo työvaiheen aikana. Suunnittelu ja kaikki raportointi tehdään toimijoiden kesken avoimesti. Allianssisopimukseen sisältyy kaupallinen malli, jossa on bonus/ sanktion jakamisen perusteet.

Viestintä on olennainen osa korjaushanketta. Jyrkkälässä viestinnän yksi esimerkki on korjaushankkeen pelikirja. Se on suunnattu korjaushankkeen työntekijöille, yrittäjille, materiaalitoimittajille ja yhteistyökumppaneille. Kirja sisältää avaintulosalueet, pelisäännöt, toimijoiden roolit, hankkeen tavoitteet, toimintamallin ja työskentelytavat yhteystietoineen. Asukkaille tiedotetaan aikatauluista ja työtavoista korjaushankkeen edetessä. Aktiivisen asukasviestinnän tavoitteena on tukea hankkeen onnistumista. Käytännössä mm. jokaisessa asunnossa on käyntiloki, johon kirjataan käynnit joka kerta asunnossa käydessä.

Suunnitelmissa aurinkoenergian hyödyntäminen

Korjaushanketta suunniteltaessa ajatuksena oli, ettei toteuteta pelkkää julkisivukorjaushanketta vaan myös energiatehokkuuden parantaminen haluttiin sisällyttää mukaan. Jyrkkälässä päädyttiin hyödyntämään uusiutuvaa aurinkoenergiaa. Käytännössä kahden talon päätyseinään asennetaan aurinkosähköpaneelit, jotka ovat samalla osa julkisivumateriaalia. Syntyvää sähköenergiaa käytetään mm. keskitettyyn koneelliseen tulo- ja poistoilmanvaihtoon sekä viilennykseen. Ensimmäinen seinä on jo paikoillaan ja toinen aurinkojulkisivu valmistuu tämän syksyn aikana.

Lue lisää >> Valonia

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *