Haaste: Viedään opettajat luontoretkelle! (17.03.2015)
Suomen luonnonsuojeluliitto Varsinais-Suomi, Ulkonaoppimishanke:Varsinais-Suomen luonnonsuojelu- ja ympäristöyhdistykset, järjestäkää alueenne koulujen ja päiväkotien opettajille luontoretkiä koulun lähiluontoon.
Haasteen vastaanottajaMetsästä mikroskoopille! -pilottihanke, LUMA SUOMI – ohjelma ja Åbo Akademi
Organisaatiotyyppioppilaitos
Kuvaus toiminnasta, jolla haasteeseen vastataanJärjestetään retkiä oppilaille ja opettajille koulujen lähimetsiin. Julkaistaan tukipaketti lähiluonto-opetusta varten EduCloud-palvelussa.
Aloitus ja aikatauluLUMA Suomi-ohjelmaan kuuluva ”Metsästä mikroskoopille!” -hanke (v. 2015-16) edistää koulujen lähistöllä sijaitsevien luontokohteiden, kuten metsien ja niittyjen käyttöä opetusympäristönä. Hankkeessa järjestetään hyönteisten, kasvien ja lintujen tarkkailuun keskittyviä asiantuntijaopastettuja retkiä 1. – 3. – vuosiluokkien oppilaille ja opettajille. Opettajat saavat retkiltä ja niiden pohjalta laadittavasta tukimateriaalista käytännön vinkkejä ja varmuutta vastaavien retkien järjestämiseen itsenäisesti. Ensimmäiset koulujen lähimetsiin tehdyt tutkimusretket on järjestetty toukokuussa 2015 Liedossa, Kaarinassa ja Turussa. Oppaina retkillä oli asiantuntijoita ja tulevia opettajia Åbo Akademista, Turun yliopiston museosta ja Suomen luonnonsuojeluliiton Varsinais-Suomen piiristä. Keväällä 2016 tehdään uudet retket, joilla käytetään apuna laadittua tukimateriaalia. Syksyllä 2015 tehdään myös luokkien kanssa tutkimuslaitosvierailuja Åbo Akademin ja Turun yliopiston tutkijoiden työhön ja SEM-mikroskooppien käyttöön tutustumaan. Hankkeen päätyttyä materiaalit ja retkien järjestäjälle suunnatut vinkit julkaistaan Opetus- ja kulttuuriministeriön EduCloud-palvelussa, jossa ne ovat vapaasti kaikkien opettajien ja ympäristökasvattajien käytettävissä.
OdotuksiaOdotamme lähiluonnon arvon tunnistamista kuntien ja kaupunkien kaavoituksessa. Uudistuvan opetussuunnitelman tavoitteiden toteutumiseksi on tärkeää, että lähimetsiä ja muuta lähiluontoa löytyy koulujen lähistöltä eli alle 500 m etäisyydellä koulusta ja turvallisen kävelyreitin päässä. Uudistuvan opetussuunnitelman tavoitteissa on mm. tutkimuksellisuus, ilmiöpohjaisuus sekä ainerajat ylittävä opetus. Koulumetsissä tapahtuvassa opetuksessa näiden periaatteiden toteuttaminen on luontevaa. Yritysmaailma: solmikaa yhteistyökuvioita koulujen /koulutoimen kanssa vaikkapa hankkimalla koulujen käyttöön retkikäyttöön sopivia usb-mikroskooppeja. Hyönteis- ja kasvimaailman havainnointi maastossa nousee aivan uudelle tasolle maastomikroskooppien ansiosta. Teknologian hyödyntäminen voi myös herättää kiinnostuksen luonnontutkimiseen oppilailla, joita kiehtoo erityisesti tekniikka ja vempaimet. Vinkkejä sopivien laitteiden hankkimiseen löytyy hankkeen päätyttyä EduCloudista (ja ennen sitä hankkeen vetäjältä).
Internet-sivut