Aurinkoenergiaa kunnan kiinteistöihin (18.06.2014)
HaastajaMynämäen kunta ja Maskun kunta
OrganisaatiotyyppiKaupunki/kunta
Haasteen tiivistelmäHaastamme kunnat hankkimaan aurinkopaneeleja kunnan kiinteistöihin
Haaste toteuttaa seuraavia ympäristöohjelman tavoitteita- Tehdään julkisissa hankinnoissa kestäviä valintoja
- Kehitetään resurssitehokasta ympäristöliiketoimintaa
- Toteutetaan hiilineutraaleja ja energiatehokkaita ratkaisuja
- Lisätään hajautettua uusiutuvan energian tuotantoa
Masku on hankkinut kunnantalon katolle 6 kW:n aurinkosähköjärjestelmän, joka on asennettu keväällä 2014. Mynämäellä on asennettu 18 kW:n aurinkopaneelijärjestelmä uuden päiväkodin katolle syksyllä 2014. Paneelit tuottavat jäähdytyksen tarvitseman sähkön. Syksyllä 2015 asennettiin Laurin alakoulun katolle 20 kilowatin aurinkopaneelijärjestelmä, joka hankittiin leasing-periaatteella. Paneeleista maksetaan kiinteää vuosimaksua 12 vuoden ajan, jonka jälkeen kunta voi lunastaa voimalan nimellisellä yhden euron hinnalla.
Mynämäki (8 000 as.) ja Masku (9 700 as.) ovat mukana Kohti hiilineutraalia kuntaa (HINKU) –hankkeessa. Kunnat ovat sitoutuneet tavoittelemaan kasvihuonekaasupäästöjen vähentämista 15 prosentilla vuoteen 2016 mennessä ja 80 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Ensimmäinen tavoite-etappi on jo saavutettu. Mynämäen kasvihuonekaasupäästöt ovat vähentyneet 2007-2013 välisenä aikana 17 % ja Maskun päästöt 15 %.
Mynämäki on ollut HINKU-hankkeessa mukana vuodesta 2008 lähtien yhtenä viidestä ensimmäisestä kunnasta. Masku osallistui vuodesta 2011 kumppanuuskuntana perehtyen energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian mahdollisuuksiin ja vuodesta 2013 Masku ryhtyi HINKU-kunnaksi.
Mynämäen kunnan merkittävimpiin päästöjä vähentäviin toimenpiteisiin kuuluu kaukolämpölaitoksen ja kaukolämpöverkon rakentaminen vuonna 2008. Kaukolämpölaitos toimii pääasiassa pelleteillä.
Mynämäki on osana Kuntien energiatehokkuussopimusta (KETS) toteuttanut energiakatselmuksen 80 %:ssa kunnan kiinteistöistä. Katselmusten perusteella useissa kiinteistöissä on tehty ”energiainvestointeja”, esimerkiksi öljy on vaihdettu puuperäiseen polttoaineeseen tai maalämpöön. Myös kiinteistöjen energiatehokkuutta on parannettu ja energiankulutuksen seurantaa kehitetty. Katuvalaistusta on vaihdettu energiaa säästävämpään vaihtoehtoon.
Kunnassa on järjestetty energiakävelyitä, joissa asukkaat ovat voineet tutustua erilaisiin energiaratkaisuihin paikan päällä. Paikalliset yritykset ovat toteuttaneet päästöjä vähentäviä energiahankkeita, joista merkittävin on Keskitalon puutarhan lämmitysmuodon muuttaminen öljystä hakkeeseen.
Masku on sitoutunut kuntien energiaohjelmaan (KEO), johon kuuluvat kunnan kiinteistöjen energiakatselmukset ja energiatehokkuustoimet. Selvitämme aluelämpölaitosten ja -verkkojen rakentamista. Maskutalo lämpenee maalämmöllä. Kunta on myös kokeillut täyssähköautoa virka-ajoissa.
YhteistyötäEsittelemme käytännön kokemuksiamme aurinkosähköjärjestelmän hankinnasta ja asennuksesta. Jaamme tarvittaessa tietoa asiantuntijaverkostosta ja alan toimijoista, joiden kanssa olemme tehneet yhteistyötä aurinkosähköjärjestelmähankinnoissa.
OdotuksiaLounais-Suomen kunnat, kuntien asukkaat ja paikalliset yritykset: lähtekää tekin mukaan energiahankkeisiin ja tekoihin ilmaston hyväksi! Esimerkiksi aurinkosähköjärjestelmällä on merkitystä energiantuotannossa, mutta myös paikallisen aurinkosähköosaamisen ja ympäristöliiketoiminnan kehittymisessä.
Internet-sivut