Lounais-Suomi edelläkävijänä hiilineutraaliin yhteiskuntaan (05.04.2017)
HaastajaLaitilan kaupunki, Loimaan kaupunki, Maskun kunta, Mynämäen kunta, Porin kaupunki, Rauman kaupunki, Uudenkaupungin kaupunki ja Turun kaupunki
OrganisaatiotyyppiKaupunki/kunta
Haasteen tiivistelmäSatakunnan ja Varsinais-Suomen Hinku-kunnat – Laitila, Loimaa, Masku, Mynämäki, Pori, Rauma ja Uusikaupunki, yhdessä Turun kaupungin kanssa – haastavat Pariisin ilmastosopimuksen hengessä kaikki Satakunnan ja Varsinais-Suomen kunnat ja muut toimijat tavoittelemaan yhdessä ja yhteistyössä hiilineutraalia Lounais-Suomea vuoteen 2040 mennessä ja laatimaan tiekartan 80 prosentin päästövähennyksen saavuttamiseksi vuoteen 2030 mennessä vuoden 2005 tasosta. Maakunnan liitot, Varsinais-Suomen ELY-keskus ja Suomen ympäristökeskus SYKE antavat vahvan tukensa tavoitteen toteutumiselle. Päämäärään pyritään innovatiivisella kuntien, yritysten, yhteisöjen ja asukkaiden yhteistyöllä sekä hyödyntämällä alueen omia luonnonresursseja ja osaamista sekä kotimaisten ja kansainvälisten verkostojen tukea. Tavoitteena on kestävä elinvoimaisuus, jossa huomioidaan ympäristölliset, taloudelliset ja sosiaaliset tekijät. Keinoina ovat selkeät strategiset valinnat: uusiutuvaan energiaan siirtyminen, energiatehokkuus, kiertotalouden edistäminen, puhtaan teknologian kehittäminen ja avoin yhteistyö. Hiilineutraalisuudella tarkoitetaan tilaa, jossa Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa aiheutettujen kasvihuone-kaasupäästöjen nettovaikutus on nolla vuoden tarkastelujaksolla.
Haaste toteuttaa seuraavia ympäristöohjelman tavoitteita- Helpotetaan kestäviä arkivalintoja asumisessa, liikkumisessa ja kuluttamisessa
- Tehdään julkisissa hankinnoissa kestäviä valintoja
- Kehitetään resurssitehokasta ympäristöliiketoimintaa
- Lisätään ruokaketjun ympäristöosaamista
- Lisätään ympäristöystävällisen ruokavalion suosiota
- Pienennetään ruokahävikkiä
- Tehdään Lounais-Suomesta materiaali- ja ravinnetehokkuuden mallialue
- Toteutetaan hiilineutraaleja ja energiatehokkaita ratkaisuja
- Lisätään hajautettua uusiutuvan energian tuotantoa
Hinku-kunnat ovat valtuustojen päätöksillä sitoutuneet tavoittelemaan alueensa kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä 80 % vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Hinku-sitoutuminen merkitsee sitä, että kunnassa tehdään päätöksiä ja linjauksia, joilla kunta vähentää oman toimintansa kasvihuonekaasupäästöjä ja vaikuttaa alueensa toimijoihin (asukkaat, yritykset, yhteisöt) siten, että tavoite voidaan kunnan alueella yhteistyössä saavuttaa.
Turun kaupunki on valtuustonsa päätöksellä (23.6.2014) asettanut tavoitteekseen olla hiilineutraali alue vuoteen 2040 mennessä. Turku on jo onnistunut vähentämään alueensa kasvihuonekaasujen kokonaispäästöjä 25 ja asukaskohtaisia päästöjä 42 prosenttia vuoden 1990 tasosta (kehitys 1990 – 2015, CO2-raportti 2016). Suurimmat päästövähennystoimet on kohdistettu energiaan ja liikkumiseen sekä kestävän yhdyskuntarakenteen edistämiseen. Turun alueen energiajärjestelmän uudistamiseen investoidaan noin 300 miljoonaa euroa vuosina 2014 – 2018. Turun seudun joukkoliikennejärjestelmää vahvistetaan entisestään, kävelyä ja pyöräilyä sekä liikenteen puhtaita energiamuotoja edistetään ja yhdyskuntarakennetta ohjataan kestävämmäksi seudullisen rakennemallin ja sitä toteuttavan Maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimuksen avulla. Elinkeinoelämän kehityksessä edistetään kiertotaloutta ja vähähiilisiä ratkaisuja sekä luodaan niihin perustuvaa kilpailukykyä ja kestävää kasvua.
Aluehallintovirastojen ja ELY-keskusten strategia-asiakirja 2016 – 2019: ”Edistämme ympäristön hyvää tilaa ja elinympäristön laatua. Lisäämme kustannustehokkaasti hiilettömän, puhtaan ja uusiutuvan energian käyttöä sekä energia- ja ravinneomavaraisuutta ja materiaalitehokkuutta.” Konkreettiset tulostavoitteet ja hanketoiminta toteuttavat näitä tavoitteita.
Satakunnan tulevaisuuskäsikirja 2035 (Satakuntaliitto): ”Panostamme energia-alaan ja biotalouteen.” … ”Näemme puhtaudessa elinkeinoelämän menestyksen ja teollisuuden ympäristöteknologiaan nojaavan tulevaisuuden.”
Varsinais-Suomen maakuntastrategia 2035: ”Tulevaisuus muodostuu vastuullisista valinnoista; ympäristön ainutlaatuisuutta vaalitaan jokaisella päätöksellä. Yhdessä rajat ylittäen; kumppanuus on toimintatapa, joka hyödyttää kaikkia osapuolia. Innovoiva, resurssiviisas edelläkävijä; toimintatavoiltaan resurssiviisas ja hiilineutraali maakunta, joka tukee materiaali-, energia-, ravinne- ja resurssitehokkaita ratkaisuja.”
Suomen ympäristökeskus SYKE: ”Tuemme tiedollisesti ja viestinnällisesti hiillineutraalisuuteen pyrkiviä edelläkävijäalueita ja -kuntia. Yhdessä voimme esimerkein osoittaa, että ilmastonmuutoksen haaste on käännettävissä myös mahdollisuudeksi.”
Yhteistyötä
Hinku-kunnat ja Hiilineutraali Turku: Olemme valmiita jakamaan kokemuksiamme ja suunnittelemaan yhdessä tulevia ratkaisuja kaikkien kiinnostuneiden kanssa, jotta vaikuttavia päästövähennystoimia saadaan toteutettua ja niiden vaikuttavuutta seurattua. Panostamme myös yhteistyössä hiilineutraalin kiertotalouden kehitykseen ja vähähiilisiin ratkaisuihin, jotka pohjautuvat alueemme resursseihin ja osaamiseen. Yhteisen työmme tueksi käytämme ja resursoimme myös yhteisiä verkostoja kuten Valonia ja Hinku. Varsinais-Suomen liitto ja Valonia: Valonia tarjoaa asiantuntemuksensa ja käytännön tukea hiilineutraaliusohjelmien valmisteluun, jotta tiekartta 80 prosentin päästövähennysten saavuttamiseksi vuoteen 2030 mennessä voidaan valmistella ja toteuttaa. Valonia myös tukee aktiivisesti Varsinais-Suomen kuntia käytännön energia- ja ilmastotoimenpiteiden sekä hankkeiden suunnittelussa ja toteutuksessa. Varsinais-Suomen liitto on valmis tuottamaan tarvittavia alueellisia tietoaineistoja sekä edelleen vahvistamaan kumppanuusfoorumitoimintaa, jonka myötä voimme muun muassa nostaa esiin kuntien ilmastotyön parhaita käytäntöjä ja työkaluja malliksi muille kunnille. Satakuntaliitto: Edistämme vähähiilisen yhteiskunnan tavoitteita osana maakunnallista aluekehittämistä ja alueiden kestävää käyttöä. Tavoitteen toteuttamiseksi, energiankäytön tehostamiseksi ja uusiutuvan energi-ankäytön edistämiseksi tarvitaan uusia toimintatapoja ja -malleja, tuotekehitystä, investointeja sekä monialaista osaamisen kehittämistä. Varsinais-Suomen ELY-keskus: Olemme valmiita tarjoamaan asiantuntija-apua ja yhteistyössä järjestämään työpajoja, ekskursioita ja vastaavia tilaisuuksia, joissa tiedon ja ideoiden vaihto ja yhteinen suunnittelu toteutuu. Tarjoamme panoksemme tiekartan valmisteluun, toteutukseen ja seurantaan. Jaamme aktiivisesti tietoa asiasta Ympäristö Nyt -verkkopalvelussa. Suomen ympäristökeskus SYKE: Tuemme tiedollisesti ja viestinnällisesti hiillineutraalisuuteen pyrkiviä edelläkävijäalueita ja -kuntia. Yhdessä voimme esimerkein osoittaa, että ilmastonmuutoksen haaste on käännettävissä myös mahdollisuudeksi.
OdotuksiaSatakunnan ja Varsinais-Suomen kunnilla ja maakunnilla on erinomaiset edellytykset toimia aktiivisesti edelläkävijänä hiilineutraalia kansantaloutta rakennettaessa. Hiilineutraalius voidaan saavuttaa monilla menetelmillä. Hiilineutraalit kunnat -ohjelma (Hinku) tarjoaa yhden toimivan konseptin, mutta muitakin väyliä on valittavana. Uuden luominen on mahdollista Lounais-Suomella on mahdollisuus luoda kestävää hyvinvointia ja menestystä hiilineutraalista kiertotaloudesta. Voimme löytää toimintamalleja, joissa talouden ja hyvinvoinnin kasvu perustuu neitseellisten luonnonvarojen kohtuulliseen käyttöön, materiaalien kierrättämiseen, uusiutuvien luonnonvarojen käyttöön energiantuotannossa ja fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämiseen. Tarvitaan tavoite ja yhteistyötä Hiilineutraaliuden tavoittelussa kiertotaloudella on tärkeä osa, samoin tutkimuksella ja tuotekehityksellä. Tarvitaan sitoutuminen yhteiseen tavoitteeseen ja erilaisten toimijoiden yhteistyötä. Kaikki tämä täytyy tehdä näkyväksi, jotta kaikilla on mahdollisuus tulla mukaan, tuoda oma panoksensa ja löytää paikkansa. Kunnassa luodaan kestävyyden ilmapiiri Kunnilla on jatkossakin käytössään useita valttikortteja: maankäytön suunnittelu (liikenne, asuminen, yritys-alueet), elinkeinopolitiikka, opetus- ja sivistystoimi – tulevaisuuden kansalaisten kasvattaminen. Kunta on merkittävä tavaroiden, palvelujen ja energian hankkija. Kunnalla on käytettävissään monia kustannustehokkaita keinoja lisätä uusiutuvan energian käyttöä sekä parantaa energia- ja materiaalitehokkuutta alueellaan. Usein hyötynä on myös paikallisten voimavarojen vahvistuminen. Kunnalla on mahdollisuus toimia esimerkkinä ja jakaa tietoa hyvistä käytännöistä. Yrityksiä motivoi uuden luominen ja riskien hallinta Yrityksillä on mahdollisuuksia kehittää kestäviä ratkaisuja: teknologiaa, prosesseja, älyratkaisuja, symbiooseja. Tämä merkitsee vilkastuvaa liiketoimintaa, työpaikkoja ja kestävää hyvinvointia. Energia- ja ympäristöasioiden hallinta on osa yrityksen arkea. Siihen kuuluu muun muassa energian tuotannon ja hankinnan kysymykset, prosessien kehittäminen sekä energia- ja materiaalitehokkuuden parantaminen. Ympäristöarvojen lisäksi yrityksiä motivoi usein toimenpiteiden taloudellinen kannattavuus ja riskien hallinta. Energia- ja ympäristöala tarjoaa liiketoimintamahdollisuuksia, kysyntä kasvaa koko ajan.
Internet-sivut