Ruokahävikki hyötykäyttöön kunnissa (01.04.2016)
HaastajaPorin kaupungin ympäristövirasto ja Porin Palveluliikelaitos
OrganisaatiotyyppiKaupunki/kunta
Haasteen tiivistelmäPorin kaupungin ympäristövirasto ja Porin Palveluliikelaitos haastavat kunnat vähentämään ja hyödyntämään kunnan ruokapalveluissa syntyvää ruokahävikkiä. Erityisesti haluamme haastaa mukaan muut Ravinneneutraali kunta (RANKU) –hankkeen pilottikunnat Mynämäen, Nakkilan, Taivassalon, Turun ja Vehmaan.
Haaste toteuttaa seuraavia ympäristöohjelman tavoitteita- Helpotetaan kestäviä arkivalintoja asumisessa, liikkumisessa ja kuluttamisessa
- Lisätään ruokaketjun ympäristöosaamista
- Pienennetään ruokahävikkiä
- Tehdään Lounais-Suomesta materiaali- ja ravinnetehokkuuden mallialue
- Toteutetaan hiilineutraaleja ja energiatehokkaita ratkaisuja
Kaikesta syömäkelpoisesta ruoasta jää Suomessa syömättä 10–15 prosenttia (335–460 milj. kg). Ravitsemuspalveluissa syntyvän ruokahävikin määrä on noin 20 % syötäväksi tarkoitusta ruuasta. [1] Porissa on tartuttu ruokahävikkiin organisoimalla ylijäämäruuan hyödyntäminen.
Ensimmäinen askel on nykytilanteen selvittäminen ja ongelman ymmärtäminen. Porissa on kartoitettu koulujen ja päiväkotien ruokahävikkiä useaan otteeseen hävikkiseurantojen avulla. Tällöin keittiöt ovat punninneet ja kirjanneet päivittäin roskiin menneen ruuan määriä viikon ajan. Seurannan perusteella on hävikkimäärät saatu selville.
Viimeisimmän seurannan yhteydessä lapsia innostettiin lautasjätteen vähentämiseen kilpailun avulla (ks. Tähteitä nolla –kampanja, www.ewwr.fi). Kampanjalla saatiin huomiota ruokahävikille ja synnytettiin keskustelua aiheesta. Konkreettiset tulokset näkyivät pienempinä jätemäärinä.
Hävikkiä syntyy myös tarjolle laitetusta ruuasta, joka ei päädy asiakkaan lautaselle. Porissa tämä edelleen syömäkelpoinen ruoka lahjoitetaan tarjoilun päätyttyä ruoka-apuun roskiin heittämisen sijaan. Henkilökunnalla on myös mahdollisuus ostaa tarjolta poistettua ruokaa. Ruoka kuljetetaan Nuorten työpajan toimesta asukastuville ja yhdistyksille, jotka huolehtivat sen jakamisesta kaupunkilaisille. Toiminta on otettu hyvin vastaan ja siitä on saatu positiivisia kokemuksia. Tällä hetkellä ylijäämäruokaa hyödynnetään Porissa noin 400 kiloa viikossa, mikä tarkoittaa 800 ilmaista ateriaa porilaisille.
Tämä yhteiskuntavastuullinen ja resurssiviisas toiminta on lisännyt ruokaketjun ympäristöosaamista ja kuntalaisten ympäristötietoisuutta, parantanut kouluruuan imagoa, vähentänyt jätteen määrää ja hiilidioksidipäästöjä, lisännyt eri toimijoiden välistä yhteistyötä, tuonut uusia asiakkaita asukastuville ja yhdistyksille sekä tarjonnut työtä työpajalle. Lisäksi toiminta on ollut varsin kustannustehokasta: aterian yksikkökustannukseksi on laskettu 0,23 €.
Toimintaa koordinoi Ravinnepankki – ruokahävikin ravinteet hyötykäyttöön –hanke, jota Porin kaupunki toteuttaa vuosina 2015–2016. Hanketta rahoitetaan Ympäristöministeriön RAKI-ohjelmasta, joka tähtää ravinteiden kierrätyksen edistämiseen ja Saaristomeren tilan parantamiseen. Hanke tekee tiivistä yhteistyötä Porin Palveluliikelaitoksen ja Porin kaupungin ympäristöviraston kanssa.
[1] Silvennoinen, K. & al. 2012. Ruokahävikki suomalaisessa ruokaketjussa. Foodspill 2010-2012 –hankkeen loppuraportti. MTT Raportti 41.
YhteistyötäOlemme valmiita jakamaan tietoa käytännöistämme ja saamistamme kokemuksista. Tarjoamme haasteen vastaanottajan käyttöön laatimaamme materiaalia kuten lomakkeita, ohjeita, laskelmia ja sopimuspohjia.
OdotuksiaToivomme kaikkien Satakunnan ja Varsinais-Suomen kuntien lähtevän mukaan ruokahävikin vähentämiseen ja ylijäämäruuan hyödyntämiseen. Kokemuksemme mukaan toiminnassa vaaditaan ennakkoluulottomuutta, aktiivisuutta, yhteistyökykyä ja erityisesti sinnikkyyttä. Osoitetaan muille, että meiltä löytyy niitä! Myös elintarvikealan yritykset voisivat lähteä mukaan hävikkitalkoisiin. Ravintolat, ruokalat, kahvilat, kaupat ja tuottajat voisivat tarjota ylimääräisiä elintarvikkeitaan ruoka-aputoimijoiden hyödynnettäväksi. Tähän asti yritysten mukaan saaminen on osoittautunut varsin nihkeäksi lukuun ottamatta kauppoja, joiden hävikki hyödynnetään lähes kokonaan Porin alueella.
Internet-sivut