Porissa vietettiin ilmastotalkoopäivää nyt jo seitsemännen kerran. Ulvilan kaupunginjohtajan Jukka Moilasen vetämässä tilaisuudessa saatiin muhkea paketti ajankohtaista ilmasto- ja energia-asiaa.
Suomen ympäristökeskuksen Ari-Pekka Auvinen kertoi ilmastonmuutoksen jo havaituista vaikutuksista luontoon.
– Monimuotoisuus lisää luonnon vastustuskykyä ääri-ilmiöille ja suojelualueiden merkitys korostuu ilmastonmuutoksen haitallisten vaikutusten hillinnässä, kertoi Auvinen yhteenvedossaan.
Päättäjillä on valta energiapolitiikassa
Uusi energiapolitiikka –vaikuttamishankkeen Oskari Nokso-Koivisto kertoi energia-asioissa olevan iso myllerrys käynnissä. Iso kysymys on, miten yhteiskuntana tartumme tähän mahdollisuuteen. Avainhenkilöitä ovat päättäjät. Uudelle teknologialle pitää antaa tilaa.
– Energiainvestoijan suurin riski ovat poliittiset päätökset ja niiden epävakaus, totesi Nokso-Koivisto.
Vaikuttavalla tavalla uhkia ja mahdollisuuksia maalaili Sovelton Risto Linturi. Rauman kaupunginjohtaja Kari Koski kertoi HINKU(Hiilineutraali kunta) –hankekokemuksistaan sekä Raumalla että Uudessakaupungissa.
– Edelläkävijyydestä on selkeä markkina-arvo kunnalle. Kunnan ympäristöimagolla voi olla ratkaiseva merkitys, kun yritys miettii sijoittumispaikkaansa, kertoi Koski kokemuksistaan.
Suomi on ideaalipaikka aurinkoenergialle
Lisäksi ohjelmassa oli muutamia yritysesittelyjä. Sami Aro esitteli kiinteistöille suunnattua Geotalot-aurinkovarastoa ja Juhani Kanerva (ENE solar systems) kertoi Aurinkopuistosuunnitelmista. Mm. Raumalle on suunnitelmissa 20 hehtaarin aurinkovoimala. Kanerva vakuutti, että Suomi on itseasiassa yksi parhaita paikkoja Euroopassa aurinkoenergian hyödyntämiseen. Aurinko on myös ainoa energiamuoto, jossa voidaan päästä jopa yli 80 prosentin kotimaisuusasteeseen.
Tilaisuuden järjesti Porin kaupungin ympäristöviraston Satahima-hanke, jossa kehitetään kuntien ja pk-yritysten hiilineutraaleja toimintoja ja palveluja. Hanke on saanut Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoitusta Satakuntaliiton myöntämänä.