Ilmastopalapeli työkaluksi satakuntalaisille toimijoille

Etusivu / Ilmasto / Ilmastopalapeli työkaluksi satakuntalaisille toimijoille
Ilmastopalapeli työkaluksi satakuntalaisille toimijoille

Satakuntaliiton Ilmastotyön vahvistaminen Satakunnassa -hanke järjesti maaliskuun alussa yhteistyössä Kokemäen kaupungin ja Euran kunnan sekä Canemure-hankkeen kanssa niiden toimijoille koulutuksen ilmastopalapelin hyödyntämisestä ilmastotekojen vaikuttavuuden havainnollistamisessa.

Kuva ilmastopelistä.

Koulutukseen osallistui parisenkymmentä henkilöä kuntien sivistystoimesta, yrityspalveluista sekä niiden alueella toimivista ammatillisista oppilaitoksista, Canemure-hankkeesta sekä maakuntaliitosta. Koulutus toteutettiin pelitilanteena tavoitteena havainnollistaa, miten ilmastopalapeliä voi käyttää toimijoiden omassa ilmastoviestinnässä ja ilmastokasvatuksessa. Koulutuksessa käytetyt pelit jäivät järjestävien tahojen käyttöön.

Ilmastopalapeli on D-mat oy:n, Sitran ja Aalto-yliopiston kehittämä lautapelimuotoinen suunnittelu- ja opetuspeli, joka havainnollistaa elämäntapojen hiilijalanjäljen vähennystavoitteita ja opastaa tekemään vähähiilisen 1,5 asteen elämäntavan suunnitelmaa vuoteen 2030.

Pelissä valitaan hiilijalanjälkeä pienentäviä tekoja, suunnitellaan näiden toteutusta ja pohditaan myös yhteiskunnassa tarvittavaa muutosta. Peliä voi käyttää ilmastoaiheiden opetukseen yläkouluista yliopistoihin. Erityisesti ryhmissä pelattuna Ilmastopalapeli soveltuu keskustelun avaajaksi. Pelin hyödyntäjiä voivat olla esimerkiksi toimijoiden kestävän kehityksen työryhmät ja ympäristökasvatustyöryhmät.

Ilmastopalapelikoulutushankinnasta päätettiin yhteistyössä kuntien kanssa niiden tarpeiden pohjalta.

Kokemäen kaupunginvaltuusto on loppuvuodesta 2022 hyväksynyt Kokemäen vihreän siirtymän ohjelman. Kaupunki kannustaa positiivisella viestinnällä yrityksiä ja yhteisöjä vihreän siirtymän toimenpiteisiin.  Kokemäki on myös ensimmäisenä kokonaisena kaupunkina liittynyt koulujen, varhaiskasvatuksen ja vapaa-aikatoimen Vihreä lippu -ohjelmaan.

Euran kunnassa on valmistunut viime vuonna ympäristö- ja ilmasto-ohjelma. Ympäristökasvatukseen tullaan panostamaan mm. keväällä käynnistyvässä kaksivuotisessa kiertotalousteemaisessa hankkeessa.

Ympäristöinsinööri Satu Palokankaan mukaan ilmastopalapeli sopii hyvin kouluihin ja nuorille avuksi tulevaisuuden valintojen pohdintaan. ”Se sopii myös Euran kuntaan tulevaan kiertotalouskeskukseen vaikka yhdeksi lainaamon lainattavaksi tavaraksi kuntalaisten käyttöön. Peli on selkeä ja konkreettinen, siitä saa hyvin tietoa oman elämäntapojen vaikuttavuudesta ilmastoon.”

”Järjestämme kevään aikana Satakunnan kuntien nuorisovaltuustoille ilmastopeli-illan, johon kutsutaan mukaan myös maakuntapäättäjiä. Esittelemme pelin kevään aikana myös maakunnan ympäristökasvatustoimijoille ” ilmastokoordinaattori Riitta Dersten Satakuntaliitosta kertoo.

 

 

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *