Nyt on Hävikkiviikko!

Etusivu / Ajankohtaiset / Nyt on Hävikkiviikko!
Nyt on Hävikkiviikko!

Neljättä kertaa Kuluttajaliiton järjestämää valtakunnallista Hävikkiviikkoa vietetään 29.8. – 4.9.2016. Tavoitteena on kannustaa kaikkia ruokahävikin vähentämiseen ja ruuan arvostuksen lisäämiseen.

Viikon aikana eri tahot järjestävät aiheeseen liittyviä tapahtumia. Tässä poiminnat Lounais-Suomesta:

Hävikistä herkuksi -ruokakurssi ti 30.8., Pori
Kurssilla jaetaan vinkkejä ruokahävikin hallintaan, suunnitellaan ja toteutetaan tähdereseptejä sekä maistellaan tuotoksia. Kurssille mahtuu 20 osallistujaa. Ruokakurssille osallistuminen on maksutonta. Hävikkiviikon ruokakurssin järjestävät Porin kaupungin ja Ympäristöministeriön yhteisesti rahoittama ympäristöviraston hallinnoima Ravinnepankki – ruokahävikin ravinteet hyötykäyttöön -hanke ja Lounais-Suomen Martat. Ilmoittautuminen torstaihin 25.8. mennessä. >> Lue lisää

Ruokahävikki – jokainen voi sitä vähentää -luento ke 31.8.
klo 15.30, TSL Turku, Yliopistonkatu 33, sisäpiha
klo 18.00, Salon kaupungintalo, kokoushuone Kataja, Tehdaskatu 2, Salo
Haluatko kuulla, mistä ruokahävikissä on kyse? Entä haluatko saada konkreettisia vinkkejä ruokahävikin vähentämiseksi? Tule luennollemme kuulemaan, miksi ja miten ruokahävikkiä syntyy ruokaketjussa! Luennolla kerrotaan myös mitä ruokahävikin vähentämiseksi tehdään Suomessa ja kansainvälisesti. Tilaisuus on kaikille avoin.
Luennoimassa Kuluttajaliiton elintarvikeasiantuntija Annikka Koivu, järjestäjänä Työväen sivistysliitto >> Lue lisää

HävikkikarnevaalitParasta ennen ja jälkeen – Hävikkikarnevaalit la 3.9. klo 11 – 15 Turku, kävelykatu
Turun Yliopistonkatu täyttyy karnevaalihengestä, hyvistä tuoksuista ja tekemisen ilosta! Parasta ennen ja jälkeen –tapahtuma kannustaa osallistujia ruokahävikin vähentämiseen ja tekstiilien kierrätykseen. Kävelykadulla yhdistykset ja yhteisöt tarjoavat kävijöille mahdollisuuksia nähdä, kuulla ja kokea, mitä resurssitehokkuus voi tarkoittaa, ja mitä mahdollisuuksia materiaaleissa piilee. >> Lue lisää

Kotitaloudet hukkaavat ruokaa eniten

Ruokahävikillä tarkoitetaan ruokaa, joka on alun perin ollut syömäkelpoista, mutta joka syystä tai toisesta päätyy roskiin tai biojätteeksi. Suomessa heitetään ruokaa vuosittain roskiin 120–160 miljoonaa kiloa eli 20–30 kiloa henkeä kohti.

Ruokahävikin määrät vaihtelevat paljon eri kotitalouksien välillä. Kaikesta syömäkelpoisesta ruoasta haaskataan koko elintarvikeketjussa peräti 10–15 prosenttia. Eniten ruokaa menee hukkaan kotitalouksissa, noin puolet enemmän kuin esimerkiksi kaupoissa.

Ruoan tuottaminen, kuljettaminen ja valmistaminen aiheuttavat huomattavasti päästöjä. Jos valmis ruoka päätyy roskiin, ovat päästöt syntyneet turhaan. Roskiin heitetty ruoka verottaa myös lompakoitamme 500 miljoonalla eurolla vuosittain.

Lue lisää >> Hävikkiviikko

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *