Energiatehokkuutta kasvihuonetuotantoon

Etusivu / Ajankohtaiset / Energiatehokkuutta kasvihuonetuotantoon

Käykö työpaikkaruokalan kokki hakemassa aamuisin salaatit omasta kasvatuskontista? Onko auringon valo kasvihuonetuotannossa välttämätön? Muun muassa näitä pohdittiin Salossa järjestetyssä Uuden tekniikan iltapäivässä.

Ruoantuotannon energiatehokkuus on vielä lastenkengissä, ainakin kasvihuonetuotannossa. Kattoluukut avaamalla kalliisti tuotettu lämpö ja hiilidioksidi karkaavat harakoille, todettiin monesta suusta Yrityssalon järjestämässä Uuden tekniikan iltapäivässä Salossa.

Suomessa ollaan saatu jo lupaavia tuloksia lähes täysin suljetusta vertikaali- eli monikerrosviljelystä. Siinä valaistus toteutetaan pitkälti LEDien avulla ja koska ne eivät säteile lämpöä kuin murto-osan perinteisiin suurpainenatriumlamppuihin verrattuna, koko kasvihuoneen lämpötila on helpommin hallittavissa.

– Se on yksi syy, miksi vertikaaliviljelyssä täytyy opetella uusiksi koko viljelytekniikka, tamperelaisen kasvinvalotuslaitteistoja kehittävän ja myyvän Netledin toimitusjohtaja Niko Kivioja kertoo. Valaistuksen eri väreillä voidaan ohjailla kasvua oikeaan suuntaan ja suljettua järjestelmää on mahdollista hallita aivan eri tavoin kuin ulkoisille sääolosuhteille altista perinteistä kasvihuonetta.

Kiviojan mukaan suurimmaksi haasteeksi on noussut sopivan lannoituksen löytäminen, sillä optimaalisissa kasvuolosuhteissa myös kasvin tarvitsemien ravinteiden määrä muuttuu.

– Tähänkin aletaan löytää oikeita ratkaisuja, hän sanoo.

Kontti keittiön kupeeseen

Lähiruokaa voi kenties jo ensi syksynä saada lähempää kuin koskaan ennen. Exsilio Oy kehittää Salossa konttiviljelyratkaisua, ecoContaineria, ja ensimmäisiä valmiita tuotteita kaavaillaan vajaan vuoden päähän. Konttiviljely-työnimellä tunnettu ratkaisu on jo käytössä monissa maissa, mutta Suomessa asia on uusi.

– Tämä on kuuma aihe maailmalla ja miksei meilläkin ihan kohta. Näen tälle Suomessa mahdollisuuksia, Puutarhaliiton tekninen asiantuntija Jukka Tuominen uskoo. Usko on luja myös viime elokuussa perustetulla Exsiliolla. Yrityksen toimitusjohtaja Thomas Tapion mukaan lähiruokaa arvostetaan yhä enemmän.

– Viljelykontti voidaan sijoittaa vaikkapa työpaikkaruokalan viereen. Siellä voidaan kasvattaa salaatit ja muut kasvikset koko ravintolan tarpeisiin, Tapio kuvailee. Konttiviljelmän tuottavuus on Tapion mukaan laskennallisesti 3,2 kertainen normaaliin kasvihuoneeseen verrattuna. Viljelypinta-alaa kontissa on huimat sata neliöä. Konttiratkaisusta voisivat hyötyä ravintoloiden lisäksi muun muassa viljelijät ja taimituottajat sekä elintarviketeollisuus.

Lue lisää >> Y-lehti, Varsinais-Suomen Yrittäjä

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *